Bijison: Ni sami niste svesni koliko značite svetu

Bijison: Ni sami niste svesni koliko značite svetu

10/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Srbija nije shvaćena u istoriji, a svet nije razumeo njen ogroman značaj, izjavio je zamenik direktora francuskog “Figaro magazina” Žan-Kristof Bijison dodajući da se na zapadu zaboravlja šta je sve Srbija donela evropskoj i svetskoj istoriji, nauci, duhu, kulturi, politici.

“Ne zaboravimo šta svet duguje Srbji, moto je moje licne borbe. Nisam samo ja u pitanju. Ima Rusa, Engleza, Italijana, Francuza koji skreću pažnju na to koliko je Srbija u suštini važna zemlja čega možda Srbi sami nisu ni dovoljno svesni”, rekao je Bijison za “Večernje novosti”.


On je ocenio da je bombardovanje 1999. godine bez dozvole UN, bilo s moralne tačke gledišta, izdaja prema Srbiji dodavši da je sve to moglo da prođe bez Francuske.

Srbija se, dodaje, poslednjih 20-tak godina osećala izdanom od starih saveznika u Evropi i okrenula zemljama koje joj pružaju ruku – Rusija, Kina ili zemlje Zaliva.

“Mislim da se konačno nešto događa s Francuskom na tom planu, paradoksalno u odnosu na skandal koji se dogodio 11. decembra. Izgleda da su francuske vlasti shvatile grešku. Osećaju taj moralni dug prema Srbiji”, rekao je on.

Dodaje da će predsednik Emanuel Makron uskoro doći u Beograd te da postoji najzad politička volja Francuske da shvati da joj je Srbija draga zemlja s kojom osim ekonomskih veza, može da ima i diplomatsku bliskost.

“Makron je svestan da Srbija ima dugu istoriju, veoma blisku Francuskoj. U isto vreme je i pragmatičan. Zna važnost tog odnosa u regionu koji ekonomski kontroliše Nemačka. “Vansi” na beogradskom aerodromu je odličan primer tih osveženih veza”, rekao je on.

Kada je reč o rešavanju pitanju Kosova, Bijison kaže da je to veštačka “država” i u tom smislu što su njene granice lažne.

“Ne verujem u mogućnost razgraničenja. Ne znam kako to može da dovede do opšteg priznanja, tim pre kada je danas sve više zemalja koje svoja prethodna priznanja povlače, shvatajući da Kosovo nije država. Kosovo je anomalija – politička, ekonomska, socijalna. Tamo usred Evrope, crkve čuvaju strani vojnici”, rekao je on.

Kako dodaje, ne postoji dogovor koji bi svima odgovarao.

“Sever je de fakto priključen ostatku Srbije, a ostali deo funkcioniše kao korumpirana “država” koju je kao gangrena zahvatila mafija i koju štite Amerikanci”, ističe Bijison.

I svi, kako kaže, na to ćute jer smatraju da je to manje loše od rata.

“Taj status kvo će, po mom mišljenju, potrajati. A da bi se uopste razgovaralo, Albanci prvo moraju da ukinu stoprocentne takse koje su nametnuli. Dok aktuelni lideri Tači i Haradinaj ne napuste vlast, nema o čemu da se razgovara”, smatra francuski novinar.

Izvor: RTV