Simić: Priština montira nove lažne optužnice protiv Srba

Simić: Priština montira nove lažne optužnice protiv Srba

10/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Priština poukušava da slomi otpor Srba na KiM montiranjem novih lažnih optužnica, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Igor Simić i dodao da je prisutna velika tenzija na severu KiM.

On je rekao da se pominje da su u pitanju ljudi iz političkog života, dakle, svi koji su od strane Prištine označeni kao neko ko može da vodi srpski narod.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je pod “visokim tenzijama” pošto ne može da se predvidi kakve će jednostrane poteze Priština povući.

“Nakon uvođena taksi pre četiri meseci oseća se nedostatak potrepština za srpski narod, narocicto južno od Ibra. Najava otimanja Trepce od njenih radnika i Srba na severu KiM može direkto ugroziti opstanak 30 odsto stanovištva na severu. Pre nekoliko dana, predsednik Aleksandar Vučić je izneo informaciju da Priština pokušava da slomi otpor Srba na KiM montiranjem lažnih optužnica”.

Dodao je Simić da je to počelo upadom 23. novembra u Kosovsku Mitrovica i pokušajem ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Simić naglašava da na sve to međunarodna zajednica i oni koji su prisutni u Prištini ćute kao što su ćutali na seriju napada nakon uvođenja taksi.

Podsetio je da su napadnuti povratnici u Goraždevcu kraj Peći, zatim kod Kline, oteta je imovina u Partešu…

“Samo da se pokaže Srbima na KiM da ovde ne treba da ostanu. Želim da poručim javnosti u centralnoj Srbiji da 20 godina Srbi na KiM trpe pritiske i terore na KiM i da su, ipak, opstali”, kazao je Simić.

Naveo je da će se Srbi sada kada imaju snažnu podršku države na čelu sa Vučićem odupreti pristiscima, jer žele da budućnsot za svoju decu planiraju na KiM.

“Ali, uvek apelujemo na svoju zemllju da nastavi da radi kao u pretodnih šest godina, da podržava naše institucije, pre svega, u školstvu i zdravstvu”.

Simić navodi da su za Srbe na KiM značajne dve stvari: da pomoć ne stiže samo od organa Republike Srbije već i uglednih jedinaca koji su prepoznali znacaj da pruže podršku.

“Vučić je poručio da Srbija neće dozvoliti da bilo ko ugrožava opstanak Srba na ovim prostorima. To je ulilo sigurnost Srbima na KiM i bilo poruka – nemojete da se igrate sa tim stvarim. Hajde dijalogom da rešavamo sva otvorena pitanja, nasilje ne sme biti tolerisano, nama je potreban mir koliko i Albancima”, rekao je Simić.

Izvor: RTV