Angelu Merkel bi mogao da pobedi BIVŠI ALKOHOLIČAR BEZ DIPLOME SREDNJE ŠKOLE

Nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, čiju popularnost pre par meseci niko nije mogao ugroziti, sada preti socijaldemokratski kandidat Martin Šulc koji u nedelju počinje kampanju ne bi li je uklonio s vlasti.

Na vanrednom kongresu svoje stranke službeno će preuzeti vodstvo u stranci i malo opširnije izložiti plan borbe s obzirom na parlamentarne izbore u septembru, prenosi “Jutarnji list”.

Šulc (61), bivši predsednik Evropskog parlamenta, u nedelju će stupiti na dužnost predsednika socijaldemokratske stranke SPD-a koju je dosad vodio Zigmar Gabriel, sadašnji ministar spoljnih poslova i vicekancelar.

Martin Šulc dobro stoji u anketama otkad je krajem januara imenovan za kandidata SPD-a za kancelara na parlamentarnim izborima 24. septembra, na kojima će se Angela Merkel za konzervativce takmičiti za četvrti mandat.

Pre toga predviđeni su izbori u trima saveznim pokrajinama koji će imati vrednost provere.

Šulc koji je u anketama izjednačen s Merkel – ima nešto više od 30 odsto podrške – ne skriva svoje ambicije: -Želim da budem kancelar i da od SPD-a načinimnajveću političku snagu u zemlji – rekao je.

Angela Merkel se pak ne brine zbog ambicija svog suparnika.

– Konkurencija pokreće stvari – izjavila je u petak za pokrajinski list “Saarbruecker Zeitung”. Ali, iz njenog okruženja nezvanično se doznaje da je “situacija teška”.

Šulc, poznat kao dobar govornik, glavninu karijere je ostvario u ustanovama EU. Bio je predsednik Evropskog parlamenta, ali nije imao nikakvu važniju dužnost u Nemačkoj.

Njegov životni put je atipičan: bivši je alkoholičar i bivši knjižar koji nije uspeo da završi srednju školu.

– Moja namera da sprovodim politiku koja će malo poboljšati život ljudi koji teško rade nailazi očito na veliko odobravanje – rekao je prošle nedelje taj socijaldemokrata koji želi da revidira reformu radnog tržišta koju je od 2003. do 2005. sprovodio bivši SPD-ov kancelar Gerhard Šreder.

Martin Šulc je već pre otkrio neke mere koje želi da uvede: veće naknade za nezaposlene, više zajamčenih penzija, gotovo potpuno ukidanje radnih ugovora na određeno vreme i njihova zamena ugovorom na neodređeno.

Dok nemačka radikalna levica hvali takve korake i ne isključuje mogućnost koalicije s SPD-om nakon parlamentarnih izbora, konzervativci i preduzetnici upozoravaju da je reč o “populizmu”.

Zbog takvog skretanja ulevo u nemačkim medijima je već zaradio nadimak “SPD-ov Robin Hud”.

 

Izvor: Blic

Komentariši