Dačić: Pacoli nudio Kongu pola miliona dolara za priznavanje Kosova

Dačić: Pacoli nudio Kongu pola miliona dolara za priznavanje Kosova

25/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za današnje “Večernje novosti” da je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli nedavno poslao svog čoveka u Kongo s 500.000 dolara kako bi tamošnju novu vlast “ubedio” da prizna samozvanu državu Kosovo.

Početkom maja, Pacoli je najavio da će Kongo “uskoro priznati Kosovo”, ali je Beogradu vrlo brzo stigla nota ambasade ove zemlje u kojoj su takvi navodi demantovani, podseća list.

Novi Sad, 11. aprila 2019.- Ne postoji nijedan izborni sistem na svetu koji moze dovesti do toga da opozicija kakva je sada u Srbiji preuzme vlast, jer nema kljucno, podrsku naroda, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dacic (na slici) u Novom Sadu i porucio da se nasiljem i agresivnoscu ne moze nista postici. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Dodatnu potvrdu da Kongo neće menjati svoju poziciju po ovom pitanju, dobio je ministar Dačić prošlog vikenda od novog predsednika te zemlje Feliksa Čizekedija.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, koji je u proteklih desetak dana posetio sedam država afričkog kontinenta, Kongo nije jedina adresa na koju je Pacoli poslao svoje “izaslanike”.

Posle razgovora koje je imao u Tanzaniji, Togu, Gani i Svazilendu, državama koje priznaju Kosovo, Dačić navodi da veruje da će oni na osnovu argumenata koji su im prezentovani, biti makar uzdržani ako dođe do ponovnog glasanja o prijemu tzv. Kosova u Interpol i Unesko.

Dačić najavljuje i da će Srbija istrajati u nastojanjima da ne bude nijednog priznavanja Kosova, bez obzira na pritiske da Beograd prekine sa ovim aktivnostima.

izvor: RTV