Dačić: Poslata ružna slika, EU i ambasade nisu reagovali

Dačić: Poslata ružna slika, EU i ambasade nisu reagovali

18/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Nasilnim demonstracijama dela opozicije u protekla dva dana iz Beograda je poslata ružna slika, čime je naneta velika šteta Srbiji, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji smatra neshvatljivim da se o tim događajima nije oglasila nijedna ambasada, kao ni EU.

Gostujući na Pinku, Dačić je rekao da se sve to događalo u danu kada je u svet trebalo poslati drugačiju poruku, poruku u vezi sa martovskim pogromom Srba pre 15 godina na Kosovu i Metohiji.

Beograd, 16. marta 2019.- Policija je usla u zgradu RTS i izvodi demonstrante jednog po jednog. Prethodno, predstavnik MUP-a je zamolio lidera Dveri Boska Obradovica da pozove ljude da sami mirno izadju, prenosi Blic. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Umesto toga, kazao je on, otišla je poruka da o tome da navodno u Srbiji postoji nestabilnost, kriza, sukobi, incidenti…

“Time je naneta velika šteta Srbiji”, istakao je Dačić.

Pitao je, kaže, predsednika Srbije i zaposlene u Ministarstvu spoljnih poslova da li se bilo ko od zapadnih ambasadora interesovao šta se dešava u vezi protesta.

Odgovor je bio, navodi Dačić, da se niko od njih nije javljao ni Predsedništvu ni Ministarstvu i to u uslovima kada je Predsedništvo bilo “praktično blokirano”, kada se pretilo Predsedniku i kada su demonstranti upali u državnu televiziju.

“Niko ni telefonski poziv nije uputio, ni Ministarstvu ni Predsedništvu, da bar pita šta se dešava”, rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik vlade je uveren da bi se, kada bi se analiziralo ko je sve upao u zgradu RTS-a i ko je bio ispred Predsedništva, došlo “do zanimljivih zaključaka”.

Očigledno je, smatra on, da ti ljudi imaju određenu podršku Zapada.

Osudivši ponovo demonstracije od proteklog vikenda, Dačić je istakao da je važno da se shvati “dubina ovih problema”.

Kao svedok brojnih demonstracija u prošlosti, ministar je za ove od proteklog vikenda u Beogradu rekao da su “mačji kašalj”.

Namera demonstranata je bila promena vlasti, ali taj cilj, kako je rekao, nisu ostvarili.

“U uslovima kada se Srbija iskristalisala kao faktor stabilnosti i u vreme kada smo vratili pitanje Kosova na dnevni red, iako je već bilo rečeno šta će biti sa njim, normalo da će svako ko ne voli takvu stabilnost Srbije da se raduje”, kaže Dačić.

On objašnjava da se nasilnim protestima stvara jedna velika lažna slika o tome da je došlo do prekomerne sile policije.

“Ovde se desilo suprotno, ovde je sila upotrebljena od strane onih koji su nasilno upali u RTS. Juče su govorili predsedniku Vućiću da neće izaći iz predsedništva, pa su ipak otišli”, dodaje Dačić.

Snimci koji se emituju na nacionalnim televizijama nisu snimci ni RTS-a ni Pinka , to su snimci onih koji su se našli na protestima, rekao je Dačić objašnjavajući da se upravo iz tih snimaka vidi šta se dogodilo.

Kako kaže, za sve godine svog iskustva u politici, do sada nije se nije sreo sa manjim, a agresivnijim skupom demonstranata.

“Na upad u zgradu RTS-a Boško Obradović je rekao da ih je obezbeđenje pustilo, a na snimcima se vidi kako su oni izgurali obezbeđenje i krenuli da traže studio. Od svega ovoga Nušić bi mogao da napravi odlične komade”, dodaje Dačić.

Demonstranti na čelu sa Obradovićem i Đilasom, kaže Dačić, nemaju konkretne zahteve i njihov cilj je da se sa vlasti skine Aleksandar Vučić, nakon čega bi oni sami posle toga raspisali neke izbore.

“Zamislite da je Vučić juče rekao evo izbori, raspisujem, oni bi rekli da neće”, naveo je Dačić i istakao da je veliki problem da se sada, kada predsednik Vučić treba da razmišlja o Kosovu, taksama i dijalogu, ovakve stvari se dešavaju u Srbiji.

izvor: RTV