Drašković zna kako je moglo biti izbegnuto NATO bombardovanje

Drašković zna kako je moglo biti izbegnuto NATO bombardovanje

24/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Lider SPO i potpredsednik saveze vlade SRJ 1999. godine, Vuk Drašković, izjavio je da je nesporno da bi rat sa NATO bio izbegnut da je potpisan sporazum u Rambujeu.

“Da je Milošević prihvatio prvu verziju ponuđenog sporazuma, Albanci bi sporazum odbili i bili lomljeni od Zapada sve dok ne pristanu”, rekao je Drašković za današnji Blic.

Pošto je Milošević odbio, nastavio je Drašković, Madlen Olbrajt stiže besna u Pariz, pa dobijamo predlog nepovoljniji po nas, ali i dalje prihvatljiviji od bombi i gubitka Kosova.

epa000295604 Serbian and Montenegro Foriegn Minister Vuk Draskovic talks during a press conference in the south-west Macedonian town of Ohrid, Saturday 16 October 2004. Draskovic said, that if the Albanians have the right to form an independent country in Serbia – Kosovo, than Serbs have the same right in the Republika Srpska in Bosnia. Foreign Ministers of Western Balkan countries, Macedonia, Serbia and Montenegro, Bosnia and Hercegovina, Croatia and Albania gather in two-day meeting in Ohrid to talk about further regional cooperation and the EU and NATO integration. EPA/GEORGI LICOVSKI

“Milošević kaže ‘ne’, ali i Hašim Tači kaže ‘ne’. Albanci će popustiti. Njima su bombe po Srbiji odgovarale i nisu hteli da budu smetnja bombardovanju”, naveo je Drašković.

Prema njegovim rečima, Ričard Holbruk dolazi u Beograd i nudi Miloševiću pisane garancije da će Kosovo ostati u Srbiji.

“On i to odbija. Holbruk pita:'Znate li šta sledi’? Milošević, hladnokrvno:'Znam, slede NATO bombe'”, rekao je Vuk Drašković.

On tvrdi da Milošević nije hteo sporazum, “samo je glumio da ga hoće” i da je zato u Rambuje poslao pregovarače bez imena i prezimena, bez znanja i iskustva i samo je, navodi, Milan Milutinović bio razuman i kvalifikovan za pregovore, ali ništa nije smeo da kaže i prihvati bez odobrenja Miloševića.

Na pitanje da je sporazum potpisan kakva bi bila sudbina Kosova, Drašković odgovara:

“Jedno je sigurno – NATO bombardovanja ne bi bilo. I verovatno bi Kosovo danas imalo status iznad autonomije, a ne i status nezavisne države”.

Na pitanje šta o tom periodu i ratu doznaje kasnije, a da u to vreme nije znao, Drašković je rekao:

“Nisam znao da se albanski civili ubijaju, a leševi tajno voze u Srbiju i tajno sahranjuju na poligonima policije u Beogradu, u rekama i jezerima”.

izvor: RTV