Egipat: Ubijeno 12 ekstremista dan posle eksplozije u Gizi

Egipat: Ubijeno 12 ekstremista dan posle eksplozije u Gizi

20/05/2019 0 Autor: V.D.

KAIRO – 

Egipatske bezbednosne snage ubile su danas u Kairu 12 islamskih ekstremista, dan nakon što je u eksploziji kod piramida u Gizi povređeno najmanje 12 turista, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo, međutim, nije navelo da li su osumnjičeni bili povezani sa jučerašnjim napadom, ali se u saopštenju kaže da su oni ubijeni tokom racija u njihovim skrovištima u distriktima Šesti oktobar i Al Šoruk.

epa07584621 Security officials stand next to a tourists’ bus that was targeted by an explosive device near Grand Egyptian Museum in Giza, Egypt, 19 May 2019. According to reports, 16 people, mostly tourists, were injured when an explosive device went off as the bus was driving near the fence of the museum. EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

Veruje se da su članovi militantne grupe Hasm planirali seriju napada u zemlji sa ciljem da stvore atmosferu haosa, prenosi AP.

Egipat optužuje tu grupu, koja se pojavila 2016. godine i izvela nekoliko napada, da je krilo zabranjenog Muslimanskog bratstva.

Najmanje 17 ljudi, većinom stranih turista, povređeno je juče u snažnoj eksploziji u blizini autobusa kod novog Velikog egipatskog muzeja koji se gradi na području piramida u Gizi.

Egipatske službe i bezbednosti veruju da je detonirana improvizovana eksplozivna naprava.

izvor: RTV