EK o Kosovu: Odluka o taksama posebno ugrozila stvaranje regionalne ekonomske zone i mora biti ukinuta

EK o Kosovu: Odluka o taksama posebno ugrozila stvaranje regionalne ekonomske zone i mora biti ukinuta

29/05/2019 0 Autor: V.D.

BRISEL – 

Prištinske vlasti moraju da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, navodi se u izveštaju Evropske komisije o Kosovu koji je danas predstavljen u Briselu.

U izveštaju koji se odnosi na Kosovo bez prejudiciranja pozicije EU o njegovom statusu, konstatuje se da je odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto ugrozila napore za regionalnu saradnju.

Drapeaux europeens devant le Berlaymont

europa.eu

“Kosovo treba da uloži dodatne suštinske napore za uspostavljanje pogodnog okruženja za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom. Takav sporazum je nužan i ključan za napredak kako bi obe strane napredovale na svom evropskom putu”, navodi se u izveštaju.

U izveštaju EK o Kosovu, koji je odvojen od izveštaja o Srbiji, podseća se da je prištinska vlada uvela takse u novembru prošle godine, pozivajući se na “političke i ekonomske osnove”.

“Ta ekonomski kontraproduktivna mera krši CEFTA sporazum i nije u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ugrozila je uspešne napore za regionalnu saradnju, posebno stvaranje regionalne ekonomske zone i mora biti ukinuta”, kaže se u izveštaju.

izvor: RTV