EU kaznila pet banaka sa milijardu evra zbog “valutnog kartela”

EU kaznila pet banaka sa milijardu evra zbog “valutnog kartela”

16/05/2019 0 Autor: V.D.

BRISEL – 

Antimonopolski regulatori Evropske unije kaznili su danas banke Barkliz, Sitigrup, JP Morgan, MUFG i Rojal benk ov Skotland sa ukupno 1,07 milijardi evra (1,2 milijarde dolara) zbog manipulacija i nameštanja 11 valuta na spot deviznom tržištu.

Švajcarska banka UBS je oslobođena kazne od 285 miliona evra, jer je upozorila Evropsku komisiju na postojanje dva kartela, prenosi Rojters.

epa06170179 A worker counts Euro banknotes at a money exchange company in Peshawar, Pakistan, 29 August 2017. The Euro jumped against the US dollar on 29 August recording $ 1.2 for the first time in 18 months. EPA-EFE/ARSHAD ARBAB

Agencija “Blumberg” navodi da je Sitigrup kažnjena sa 310,8 miliona evra, Rojal Benk ov Skotland sa 249,2 miliona evra, a JP Morgan Čejs sa 228,8 miliona evra. Barkliz će platiti 210,3 miliona evra kazne, a MUFG oko 70 miliona evra.

Istražitelji su, kako je saopštila EK, utvrdili da su pojedini zaposleni u tim bankama zaduženi za spot trgovanje 11 valuta “razmenjivali osetljive informacije i planove za trgovanje”, prenosi agencija AP.

Oni su, kako je saopšteno, ponekad koordinisali svoje strategije preko onlajn profesionalnih čet soba.

“Spot trgovanje na deviznom tržištu je jedno od najvećih tržišta na svetu, koje svakog dana vredi nekoliko milijardi evra”, navodi se u današnjem saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

“Danas smo kaznili Barkliz, Rojal benk ov Skotland, Sitigrupu, J.P. Morgan i MUFG banku, i ova odluka šalje jasnu poruku da Komisija neće tolerisati dosluhe u bilo kojem sektoru finansijskih tržišta. Ponašanje ovih banaka potkopalo je integritet sektora na uštrb evropske ekonomije i potrošača”, dodala je Vestager.

Najnovija vest prouzrokovala je da akcije Barkliza i RBS odmah krenu silaznom putanjom, dok su deonice UBS banke porasle.

izvor: RTV