Hidrološka situacija povoljnija nego 2014, ali potreban oprez

Hidrološka situacija povoljnija nego 2014, ali potreban oprez

13/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je danas da obilne padavine koje se očekuju ne bi trebalo da dovedu do poplava, a da se 2014. godina svakako neće ponoviti, te da nema mesta za strah, jer je hidrološka situacija sada mnogo povoljnija, ali da je svakako potreban oprez.

Puzović je za Tanjug rekao da su podignuti svi kapacitete, napravljen tim koji prati situaciju, a ljudi, oprema i sredstva su na terenu sa zadatkom da se prate sva kritična mesta kako bi se brzo reagovalo.

On je naveo da će prema prognozi RHMZ danas i sutra pasti između 30 i 60 litara kiše po kvadratnom metru u zapadnim, jugozapadnim i centralnim delovima Srbije, lokalno i preko 80 mm padavina, da ćemo do petka imati padavine oko 120 mm.

Kaže da će, ukoliko danas počne kiša, do sutra biti podignut vodostaj u slivu Jadra, Kolubare, gornjeg dela Zapadne Morave, na Bjelici, Lužnici, Đetinji, Skrapežu, zatim u centralnoj Srbiji na Lepenici, Kubršnici, Jasenici, u slivu Mlave, Peka i Lima.

U četvrtak se očekuje porast vodostaja u slivu Južne Morave, navodi Puzović.

Kaže da su moguća izlivanja na neuređenim delovima malih i bujičnih vodotokova i u nebranjenim delovima.

“Ne znamo još tačan raspored padavina, koji se menja iz sata u sat. Podigli smo sve kapacitete, napravljen je tim koji prati situaciju, ljudi, oprema i sredstva su na terenu sa zadatkom da se prate sva kritična mesta kako bismo brzo reagovali”, naveo je Puzović.

Kad je reč o Dunavu i Savi, očekuje se da se u petak uđe u redovnu odbranu na Savi, a postoji mogućnost da bude i vanredna odbrana, ali ni blizu onoga što se događalo 2014. godine.

Puzović kaže da građani treba da budu oprezni i slušaju upozorenja i najave, ali da se ne očekuje 2014. godina.

“Možda će biti kritičnih situacija na pojedinim mestima, ako negde padne i preko 120 litara pa da dođe do lokalnog podizanja nivoa reke i prolaska kroz neko manje naselje ili mesto, ali gde imamo branjene objekte, nasipe, brane, regulacije, tamo ne očekujemo velike probleme”, istakao je Puzović.

Kritična mesta su, kaže, brdsko planinska područja, Krupanj, Osečina, Ljubovija, Valjevo, Paraćin, Svilajnac, Petrovac na Mlavi.

Obrenovčani, kaže, ne treba da brinu jer je danas drugačija hidrološka situacija u odnosu na 2014. godinu.

“Ovog trenutka Obrenovčani ne treba da strahuju. Drugačija je hidrološka situacija, Sava je mnogo praznija, zemljište nije zasićeno kao što je bilo 2014. godine jer smo pre majskih poplava imali dva poplavna talasa u martu i aprilu. Ovo sad ne liči na 2014. godinu”, istakao je Puzović.

Ističe da je 2014. godina bila teška lekcija za ceo Balkan, ali da je od tada država Srbija uradila mnogo.

Kako kaže, formirani su opštinski i gradski štabovi, institucionalno su povezani svi organi državne i lokalne samouprave, tako da svaki činilac zna šta treba da uradi u svakom trenutku.

Navodi da je u prethodne četiri godine Srbijavode radila na 500 lokacija, te dodao da se radi i na 12 velikih investicija koje podižu stepen bezbednosti.

“Imamo završene radove iz kredita Svetske banke u Novom Pazaru, Aleksincu, Nišu, danas radimo na Savi u zoni Šapca i Bogatića, radimo u Svilajncu, Paraćinu i Valjevu, to su gradovi koji će biti mnogo bezbedniji kad sve te objekte završimo”, istakao je Puzović.

On je naveo da se priprema i novi investicioni ciklus, te da je završena studija zaštite velikih voda u slivu reke Kolubare, koja će pokazati šta treba uraditi u narednih 10-15 godina kako bi bezbednost u tom slivu bila povećana.

“Investicije su vredne između 250-300 miliona evra, biće 20 brana koje treba da se izgrade samo u slivu Kolubare, predviđena je i rekonstrukcija kompletnog obrenovačkog nasipa od tridesetak kilometara”, naveo je Puzović.

Počinje i pilot projekat u vezi sa ranom najavom eventualnih poplava.

“Ako kiša pada, recimo, iznad Valjeva, moći ćemo da znamo za koliko će doći do eventualnog poplavnog talasa u Obrenovcu. Te podatke će na vreme dobiti svi relevantni činioci u državi i lokalnim samoupravama”, naveo je Puzović.

izvor: RTV