Jedinstvena izložba stakla u Opovu

Jedinstvena izložba stakla u Opovu

14/03/2019 0 Autor: V.D.

OPOVO – 

Galerija “Jovan Popović” iz Opova organizuje jedinstvenu i retku izložbu stakla pod nazivom “Istorija češkog stakla – od rimskog perioda do renesanse” 21. marta u 17:30 časova.

Ciklus pod nazivom Istorija češkog stakla, čine tri izložbe u nizu, koje će se održavati sukcesivno od 2019. do 2022. godine. Inicijator i autor izložbi je vlasnik kolekcije stakla Borislav Šošo.

Prva izložba u nizu, predstavlja replike istorijskog stakla i pokriva period od antike do renesanse. Druga bi bila posvećena periodu baroka i secesije, kroz originale i replike češkog stakla. Poslednja u nizu izložbi, predstavila bi period modernog i savremenog češkog stakla, upoznajući publiku sa njegovim ogromnim bogatstvom, sa aspekta tehnologije proizvodnje, dekorativnih i umetničkih vrednosti.

Staklena građa na prvoj u nizu izložbi staklenih proizvoda iz kolekcije Borislava Šoše, pripada sferi svakodnevne upotrebe i stonog posuđa, a pokriva širok hronološki okvir od kasne antike do renesanse. Replike su proizvedene u češkim manufakturama „Haidl & Syn”, Svojkov (Svojkov), Staklara Belčice (Sklárna Bělčice, vl. Václav Vlásak) i „Glass studio Štepánek”, Novi Bor (Nový Bor). Artefakti su dobijeni tehnikom duvanja stakla, a prilikom njihove izrade, staklari iz pomenuta tri studija, ostali su dosledni starim metodama, znanju i dugoj tradiciji proizvodnje stakla na ovom području.

Ukupno 160 staklenih predmeta na izložbi, mahom su utilitarnog karaktera, sa ponekim primerom pehara koji su pre imali dekorativnu nego upotrebnu namenu. Publika će imati priliku da vidi artefakte karakteristične za evropski kontekst: rimske glatke flaše ili bokale ukrašene linearnom dekoracijom; srednjovekovne čaše, flaše i pehare, među kojima su i predmeti naročito popularni u okvirima nemačke i holandske proizvodnje stakla (staklena građa tipa Kuttrolf, Nuppenbecher, Krautstrunk, Roemer), a zatim i staklene predmete bez boje iz perioda renesanse, kada se veliki broj proizvođača i stilski i tehnološki opredelio za tzv. bohemijski kristal, koji se smatra uznapredovalom verzijom u odnosu na tzv. šumsko staklo prethodnih epoha (obojeno usled različitih nečistoća u sirovinama potrebnim za proizvodnju stakla).

Celina od tri izložbe, predstaviće sveobuhvatan i raznolik pregled češkog stakla i ukazati na staklo kao na jedno od najimpresivnijih čovekovih otkrića i dostignuća. Bilo da se radi o staklenim proizvodima dobijenim kroz automatizovani proces ili ručnu proizvodnju, bilo da je u pitanju serijski artefakt ili unikat, utilitarni predmet ili umetnički rad, staklo nas očarava, ne samo svojim svojstvima prozirnosti i delikatnosti, istovremene istrajnosti i fragilnosti, već i mnoštvom mogućih primena, od kulture svakodnevnog života, preko nauke i tehnologije, do umetnosti.

Izvor: RTV