Karadžiću smanjenje kazne ili sloboda? Džefri Najs: Nemoguća prognoza

Karadžiću smanjenje kazne ili sloboda? Džefri Najs: Nemoguća prognoza

20/03/2019 0 Autor: V.D.

AMSTERDAM/SARAJEVO – 

Bivša istražiteljka u Haškom tribunalu Nevenka Tromp izjavila je da je pravno moguće da se bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u žalbenom postupku smanji kazna ili čak donese oslobađajuća presuda.

Karadžiću će danas biti izrečena pravosnažna kazna u Hagu.

U medijima su se pre nekoliko meseci pojavile izjave da bi Karardžić pravosnažnom presudom mogao biti oslobođen krivične odgovornosti.

“Za žrtve je ova mogućnost ravna naučnoj fantastici, ali za advokate i sudije deo nepredvidivosti koje sa sobom donosi svaki krivični proces”, kaže Tromp, predavač sa Univerziteta u Amsterdamu i bivša saradnica Haškog tužioca Džefri Najsa, koja je napisala knjigu o suđenju Miloševiću pod nazivom “Nezavršen proces”.

epa05229000 Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic (C) sits in the courtroom for the reading of his verdict at the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia (ICTY) in The Hague, The Netherlands, 24 March 2016. The former Bosnian-Serbs leader is indicted for genocide, crimes against humanity, and war crimes. Karadzic is considered the main responsible for the Srebrenica massacre. EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

Prema njenim rečima, u svakom krivičnom procesu je jačina dokaza nekada jednako, a ponekad i manje važna od poštovanja pravnih procedura.

“Karadžić je to vrlo dobro shvatio i premda se, kao i Milošević, sam branio, bio je od njega mudriji i praktičniji. Karadžić je angažovao Petera Robinsona, vrlo sposobnog američkog advokata, koji je upravo sve svoje pravno umeće usmerio na pravne procedure, poput pravila što i kako ulazi u dokazni materijal.

Karadžićev brat danas u Hagu
Izricanju pravosnažne presude bivšem predsedniku Republike Srpske u sudnici I zgrade Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT) u Hagu prisustvovaće njegov brat Luka.Mesta u sudnici ima za 99 osoba. Najviše je rezervisano za predstavnike 70 ambasada.Klix.ba prenosi da je prisustvo u sudnici najavio Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića dok se njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević, aktuelna potpredsednica Skupštine RS neće pojaviti.

Kako je rekla, taj advokat se usmerio na potencijlane greške Tužilaštva kad je reč o njihovoj dužnosti objavljivanja materijala koje bi moglo biti olakšavajuće za Karadžića”, rekla je Tromp za Dojče vele.

Velika pažnje odbrane u žalbenom procesu bila je usmerena na zahteve za fer proces i prava Karadžića kao optuženika. Sam Karadžić je stalno tvrdio da se protiv njega vodi “politički proces, da suđenje nije fer, kao i da se sa meseca može videti da je nevin”.

Koliko je Karadžićev advokat Robinson ozbiljno pristupio ovome, govori broj podnesaka od nepravosnažne presude od marta 2016. pa do marta 2019., ukazuje Tromp.

Ona dodaje da se na stranici Mehanizma u Hagu može naći na desetine podnesaka u kojima odbrana traži obelodanjivanje zaštićenih dokumenata iz drugih slučajeva, poput Mladićevog, Stanišićevog, Simatovićevog itd.

Zbog toga su, kako je rekla Tromp, “strahovanja žrtava opravdana da bi i pored tolikih svedočenja u kojima čak i sam Karardžić opisuje svoje zločinačke namere, sud ipak mogao doći do presude u kojoj se značajno smanjuje njegova zatvorska kazna ili ga čak oslobodi”.

Džefri Najs: Kod odlučivanja u apelacijskom postupku nisu nužno bitne činjenice, koliko aspekti prava i procedura

Džefri Najs, bivši haški tužilac i jedan od vodećih britanskih eksperata rekao je uoči današnjeg odlučivanja Žalbenog veća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u predmetu ”Radovan Karadžić” da je skoro nemoguće precizno izraziti neku prognozu zato što su obe strane podnele apelaciju, prenosi portal Klix.ba

Odbrana je to uradila zbog osuđujuće presude, a tužilaštvo zbog visine kazne, kao i samog sadržaja presude.

”Ako odbrana ne postigne ništa načinom kako je sročena njihova apelacija, onda će tužilaštvo imati pogodno tlo kada je u pitanju žalba na visinu kazne”.

”Nadam, jako se nadam, da će visina kazne ponovo biti uzeta ozbiljno u obzir, ako bude slučaj da apelacija odbrane ne uspe. Takođe, veoma je važno u kontekstu sleda događaja koji su izneseni tokom suđenja da se u obzir uzme odgovornost za genocid u istočnoj Bosni u periodu nakon 1992. godine”, rekao je Najs.

Genocid nije nešto što se čini u datom momentu, to je proces. Za mene je uvek apsurdno bilo posmatrati druge slučajeve pred Haškim tribunalom gde se nekako na genocid gledalo kao na određenu aktivnost koja se provodila u nekom kratkom vremenskom periodu, istakao je Najs.

“Nije mu potreban toliki vremenski period da se započne, ali je to uvek proces, a ne samo jedan pojedinačni momenat. I zbog toga smatram da se radi utvrđivanja nivoa odgovornosti za zlodela treba uzeti u obzir duži period nakon 1992. godine”, istakao je Najs.

Ako bi se to ovaj put uradilo, to bi sigurno dovelo do određene satisfkacije za žrtve”, rekao je britanski stručnjak.

”S druge strane imate i apelaciju odbrane. Morate znati da često kod odlučivanja u apelacijskom postupku nisu nužno bitne činjenice, koliko aspekti prava i procedura”, naglasio je Najs.

Džefri Najs je u Haškom sudu kao tužilac vodio postupak protiv Slobodana Miloševića.

izvor: RTV