Kričkoviću deset godina zatvora zbog ubistva troje srpskih civila

Kričkoviću deset godina zatvora zbog ubistva troje srpskih civila

15/03/2019 0 Autor: V.D.

RIJEKA – 

Rajko Kričković (62 godine) iz Zagreba osuđen je nepravosnažno na žŽupanijskom sudu u Rijeci na 10 godina zatvora zbog ubistva troje srpskih civila u selu Kijani kod Gračaca, u avgustu 1995. godine.

Sudsko veće kojim je predsedavala sudija Ika Šarić utvrdilo je da je Kričković kriv za ubistva Radomira Sovilja i njegove sestre Mire Sovilj, kao i njihove majke Mare, prenela je Hina.

Utvrđeno je, kao što je stajalo u optužžnici, da je taj ratni zločin počinio kao pripadnik 118. domobranske pukovnije nakon vojno-policijske akcije “Oluja”.

Takođe je utvrđeno da je Kričković tokom “Oluje” u predelu Ljubovića učestvovao u izvlačenju poginulih saboraca iz minskog polja te prisustvovao njihovoj sahrani u Zagrebu.

Nakon toga se vratio u svoju jedinicu u Liku i obišao svoje selo Kričkovići gde je zatekao svoju zapaljenu kuću.

Potom je pred susednom kućom zatekao Radomira (43 godine) i Miru (45) Sovilj i u njih pucao iz automatske puške, dok su nastojali pobeći od njega u šumarak.

Njihovu majku, tada 73-godišnjakinju, usmrtio je zapalivši kuću u kojoj se nalazila, utvrđeno je tokom suđenja.

Sudija istakla je u obrazložženju da se presuda temelji na iskazu krunskog svedoka koji je tvrdio da mu je Kričković u nekoliko navrata govorio o tome da je ubio Sovilje.

Ona je kazala da je iskaz tog svedoka verodostostojan, te da on nema razloga da lažžno tereti Kričkovića.

Njegov iskaz potvrđen je delom i drugim iskazima svedoka, te nalazima na mestu događanja, navedeno je u obrazložženju presude.

Kričković se branio sa slobode i u četvrtak nije bio na izricanju presude.

S obzirom na to da mu je izrečena zatvorska kazna dužža od pet godina, određen mu je istražžni zatvor, te će za njim biti izdata poternica.

izvor: RTV