Mađari slave Košutovu revoluciju iz 1848. godine

Mađari slave Košutovu revoluciju iz 1848. godine

15/03/2019 0 Autor: V.D.

BUDIMPEŠTA – 

Pod motom “Domovina pre svega” širom Mađarske, ali i u okruženju i dijaspori, počela je proslava 15. marta, jednog od najvećeg mađarskih praznika, posvećenog revoluciji i oslobodilačkoj borbi iz 1848-49. godine, sa Lajošem Košutom i Šandorom Petefijem na čelu.

Centralna proslava je tradicionalno, uz vojne počasti, započela podizanjem nacionalne zastave na Košutovom trgu ispred parlamenta, a svečanosti su prisustvovali šef države Janoš Ader, predsednik najvišeg predstavničkog tela zemlje Laslo Kever, ministri, visoki funkcioneri i članovi diplomatskog kora.

Deo učesnika, konjanici u husarskim uniformama, krenuli su potom ka Nacionalnom muzeju, gde su se okupljenim građanima obratili mađarski premijer Viktor Orban i u svojstvu specijalnog gosta njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki.

Obojica su ukazali na vekovno prijateljstvo dva naroda, na zajedničke borbe kroz istoriju, a sada je cilj i Budimpešte i Varšave bolji život građana, odnosno lepša budućnost narednih generacija u obe zemlje, ali i celoj Evropi.

Prema oceni Orbana Srednja Evropa se nalazi pred renesansom, a u njoj je vodeća država upravo Poljska.

“Ako Brisel nju napadne, onda je na udaru čitav region, pa i sama Mađarska”, dodao je mađarski premijer i ponovio da će se njegova vlada i dalje boriti za nacionalni suverenitet i zaštitu hrišćanske kulture, kao što se to dogodilo i pre 17 decenija.

“Oduvek smo težili slobodi, a ona proizlazi upravo iz hrišćanstva, koje propoveda jednakost ljudi i ravnopravnost naroda. Pozivamo evropske moćnike da to shvate, da skinu mrenu sa očiju i progledaju, jer u suprotnom, kada dođu milioni migranata, Evrope više neće biti”, zaključio je Orban uz buran aplauz više od 10.000 prisutnih, među kojima je bilo i oko 600 Poljaka, pristiglih specijalnim vozom.

Državni deo proslave okončan je po podne u parlamentu, gde je predsednik Ader predao odlikovanja ličnostima zaslužnim za očuvanje nacionalnog identiteta, širenje mađarske kulture i tradicije.

Posebne manifestacije su, kao i ranijih godina, imali članovi i simpatizeri opozicionih partija, civilnih organizacija i sindikata. Ovog puta su nastupili zajedno, u organizaciji Civilnog foruma sloge, a najupečatljiviji je bio njihov defile Putem slobodne štampe, delu centra Budimpešte od Trga franjevaca do Eržebet mosta. Tu je pročitan proglas od 12 tačaka, veoma sličan onom koji je Petefi izneo 15. marta 1848. u obližnjoj kafani “Pilvaks”.

Prigodni porodični programi trajaće ceo dan u svim kvartovima mađarske prestonice, najbogatiji je pripremljen na Budimskoj tvrđavi, a slične proslave – uz podsećanje na sudbonosne istorijske dane, koji su se, na žalost, tragično završili – održavaju se u celoj Mađarskoj, zatim u naseljima u susednim državama sa pretežno mađarskim življem, ali i u brojnim gradovima u svetu.

Izvor: RTV