Međunarodni dan reka: Život uz reku uživanje i  relaksacija

Međunarodni dan reka: Život uz reku uživanje i relaksacija

14/03/2019 0 Autor: V.D.

NOVI SAD – 

Međunarodni dan reka obeležava se u preko 60 zemalja sveta gde milioni ljudi učestvuju u proslavama, gde se slavi reka. To je prilika i da se bar jednom godišnje podsetimo na veliki značaj voda i njihovu neizmernu vrednost, ali i na to koliko to često i zaboravljamo.

Preko 130 godina članovi veslačkog kluba su na vodi. Kažu da je teško opisati zašto vole ovu reku i dodaju da je to neka tajna veza. Ne mogu da zamisle Novi Sad bez reke, 365 dana su na njoj, a vole je najviše kad je mirna i kad nema puno ljudi.

“Kao prvo, rano ujutru ustajemo, povezani smo sa prirodom, udišemo svež vazduh i uživamo u zdravom okruženju, pogotovo ako provodimo dosta vremena tu”, rekao je Dušan Stefanović, olimpijac u veslanju.

“Od samog jutra reka je opuštajuća, iz nas izlaze sve negativne emocije i možemo da se oslobodimo svakakvog stresa”, kazao je Rastko Ratajac.

“Ne možeš biti na reci a da nisi deo nje i da joj ne pripadaš i da ne živiš njen život kad je hladno, kad je toplo, kad raste kad pada, kad je zaleđena, jednostavno poprimaš njen karakter”, saopštio je Danilo Lučić, trener “VK Danubius 1885”.

A ni ribolovci nisu imuni na tu rečnu magiju.

“To je jedan veliki ventil gde mi ispuštamo naše frustracije i stresove, obraćajući pažnju na vodu, pa ko je ribolovac, eto, i na neki plovak i na neki štap kojim lovi ribu”, izjavio je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

I dok je život uz reku i na reci uživanje i relaksacija, tu su i pretnje. Sa građevinskim reonima došli smo do obala nasipa, a klimatske promene nose nove izazove, ali i nove pristupe zaštiti od poplava.

“To su te mobilne opreme koje koristimo u naseljima, na neki način osmišljamo prostore gde možemo tu drugu odbrambenu liniju na neki način da aktiviramo u slučaju potrebe, kao u susednoj Mađarskoj”, rekao je Slavko Vrndžić direktor JVP “Vode Vojvodine”.

“Vode Vojvodine” poput drugih sličnih institucija širom sveta brine se o vodotoku i njegovoj zaštiti od štetnih dejstva, ali i od zagađenja, gde mi zapravo nismo daleko otišli.

Izvor: RTV