Meteoriti “pali” u Gradski muzej u Subotici

Meteoriti “pali” u Gradski muzej u Subotici

16/05/2019 0 Autor: V.D.

SUBOTICA – 

U Gradskom muzeju u Subotici izloženi su najpoznatiji meteoriti koji su pali iz svemira na područje Balkana i bili predmeti istraživanja naših naučnika Jovana Žujovića i Josifa Pančića, ali i oni koji su u zbirku Prirodnjačkog muzeja u Beogradu stigli iz celog sveta.

Meteoriti – glasnici svemira, “pali su” u Gradski muzej u Subotici. Njihovo poreklo vezuje se za asteroide, a ovi su i deo ekskluzivne zbirke Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. I dok meteori sagore u atmosferi, meteoriti su “zvezde padalice” koje svoj let završe na Zemlji.

RTV

“Veliko kamenje” koje je palo na područje Balkana razbuktalo je maštu naših naučnih velikana među kojima su bili i Jovan Žujović i Josif Pančić.

“Prirodnjački muzej u Beogradu od početka prate eksponati meteorita zato što su mnoga velika imena nauke poput Jovana Žujovića i Cvijića učestvovali u izradi ove sadašnje zbirke”, kaže Slađana Aleksić, kustoskinja u Gradskom muzeju u Subotici.

Ova unikatna izložba iznosi pred oči javnosti neke od najpoznatijih meteorita koji su pali na ovo, naše “parče” planete. Takav je “Zavida” koji je putovanje iz svemira davno završio kod Zvornika, zatim Sokobanjski, Jelički, Dimitrovgradski…. “Kotrljanje” vanzemaljskog kamenja uvek podigne mnogo “prašine”. Kako i ne bi kada se smatra da je njihov pad značio kraj čak i za dinosauruse.

“Oni imaju čak i uticaj na evoluciju živog sveta naše planete. Neka masovna izumiranja vezana su upravo za pojavu ovakvih vanzemaljskih tela. Upravo o tome govori ova izložba , sa retkim nalazima iz Srbije koji su orginalni meteoriti”, kaže Ištvan Hulo, direktor Gradskog muzeja u Subotici.

Ovi meteoriti “pali” su u Gradski muzej u Subotici u okviru manifestacije “Muzeji za 10”, a ostaće tu sve do septembra. Izložba, čiji su autori paleontolog Ranko Pejović i kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Aleksandar Luković, pored naših sadrži i neke od najčuvenijih meteorita iz celog sveta među kojima su Mudrabilja, Henberi, Bjorbule i Toluka i Kanjon Dijablo.

izvor: RTV