Na Sajmu poslovnih mogućnosti 28 firmi traži mladi kadar

Na Sajmu poslovnih mogućnosti 28 firmi traži mladi kadar

13/03/2019 0 Autor: V.D.

NOVI SAD – 

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, danas i sutra održava se sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi, “KON-TEH”, koji će 13. put biti mesto susreta vodećih IT kompanija i mladih inženjera u potrazi za stručnim usavršavanjem i karijerom u tom sektoru.

KON-TEH. Kontakti u tehnici. Prvi put je organizovan sada već davne 2006. Od tada je postao i prerastao u tradicionalnu manifestaciju ovde na Fakultetu tehničkih nauka. Za sve ove godine, više stotina studenata našlo je prostora u nekoj od vodećih AJ-TI kompanija. 13. i 14. mart, prilika je za sve svršene fakultetlije ovde na FTN-u, ali i sa ostalih fakulteta da stupe u kontakt sa nekom od 28 kompanija.

Dragana Mihajlović studentkinja je treće godine Fakulteta tehničkih nauka na Departmanu za računarstvo i automatiku i jedna je od brojnih studenata koji su sa velikim entuzijazmom došli na ovogodišnji KONTEH.

“Nadam se da ću, pre svega, da upoznam taj rad na nekim konkretnim stvarima u ovim kompanijama, kao i da stvarno steknem neko konkretno znanje. Naravno, mi na Fakultetu učimo mnogo toga, međutim, mnogo primenjivije stvari se u firmama uče”, kaže ona.

Dragana kaže da je do sada imala prilike da sarađuje sa pojedinim domaćim kompanijama i želja joj je da svoju karijeru u budućnosti gradi u našoj zemlji. Upravo zaustavljanje odlaska mladih inženjera u inostranstvo, jedan je od razloga za održavanje ovog Sajma, kaže dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

“Još uvek ima odliva, ali ni blizu kako je nekada bilo, drastično se zaustavio taj odliv jer naše kompanije zapošljavaju preko 4 hiljade inženjera u Novom Sadu”, kaže Rade Doroslovački.

On ističe da će i nova zgrada FTN, vredna 22 miliona evra, čija izgradnja bi trebalo da bude završena ove godine, biti nova prilika za zapošljavanje mladih stručnjaka. Organizatori KONTEH-a, ove godine pripremili su i neke novine.

“Pozivamo sve studente da dođu i posete Sajam da vide da se pridruže akademskom delu Sajma koje su naše kompanije obezbedile za nas kao i simulacijama intervjua gde mogu da se oprobaju u tome kako to zapravo izgleda realno”, kaže Andrijana Nedeljković, organizator.

Proteklih godina, prikupljeno je 500 kvalitetnih biografija, od čega je više od polovine mladih inženjera zaposleno u vodećim domaćim i stranim kompanijama, a ove godine se očekuje oko 5 hiljada posetilaca.

Izvor: RTV