“Nasiljem pokušavaju nadomestiti nedostatak političkih ideja”

“Nasiljem pokušavaju nadomestiti nedostatak političkih ideja”

17/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Lider SPS i šef diplomatije Ivica Dačić kaže da su nasilni upad u RTS, napadi na policiju, pokušaj blokade zgrade Predsedništva Srbije, pokazatelj da Savez za Srbiju nasiljem pokušava nadomestiti nedostatak političkih ideja i narodne podrške.

On je za Tanjug rekao da je žalosno što na dan obeležavanja 15. godina od pogroma Srba na KiM umesto da ceo svet vidi jedinstvenu srpsku osudu zločina za koje niko nikad nije odgovarao, Savez za Srbiju priređuje slike nasilja iz Srbije.

Beograd, 25. januara 2019. – Ministar inostranih poslova Ivica Dacic ucestvuje na 6. medjunarodnoj konferenciji “Stradanje Srba, Jevreja i Roma i ostalih na teritoriji bivse Jugoslavije – opasnost istorijskog revizionizma” na Fakultetu za poslovne sturdije i pravo Univerziteta Union. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

On je rekao da su nasilni upad u RTS, napadi na policiju, pokušaj blokade zgrade Predsedništva Srbije, pokazatelj da nasiljem pokušavaju nadomestiti nedostatak političkih ideja i narodne podrške.

“Vučić je dobio vise od dva miliona glasova na predsedničkim izborima i da li iko ozbiljan zaista misli da će ga srušiti hiljadu ljudi na ulici ili nasilnim upadom u državne institucije. Znaju njihove vođe da nema ništa od toga, ali treba stvoriti sliku o političkoj nestabilnosti u Srbiji”, rekao je Dačić.

Kako kaže mnogima u svetu i regionu smeta jaka Srbija i zato pomažu i raduju se haosu i nasilju u Beogradu.

“Zato i žele incidente i provokacije. Time se nanosi ogromna šteta Srbiji, što je očigledno i cilj”, zaključio je on.

Mihajlovićeva: Na vlast izborima,a ne rušenjem institucija

Potpredsednica Vlade, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je povodom današnje blokade zgrade Predsedništva, da je Srbija demokratska zemlja u kojoj se na vlast dolazi na izborima, a ne rušenjem institucija na ulici.

“Danas smo videli da cilj Saveza za Srbiju nije razvoj Srbije, uređena država i bolji život građana, nego nasilno zauzimanje institucija i pokušaj da ukinu demokratske procedure. Jer šta drugo znači zahtev da opozicioni lideri uređuju medije, a da izabranog predsednika Srbije pokušavaju silom da nateraju da podnese ostavku, jer ne mogu da ga pobede na izborima?”, navela je Mihajlovićeva u izjavi za javnost.

“Građanski protesti su pokazali da građani žele da žive bolje, ali da ne žele incidente, nasilje i anarhiju, dok su lideri Saveza za Srbiju protest pretvorili u pokušaj rušenja institucija. Uvek smo otvoreni za razgovor sa građanima, ali ne može se razgovarati sa političarima koji svoje ciljeve pokušavaju da ostvare nasiljem. Srbija je demokratska zemlja, u kojoj se na vlast dolazi na izborima, a ne na ulici”, navodi Mihajlovićeva.

Ona dodaje da je sigurna da “niko u Srbiji ne želi da se 17. mart, kojeg se sećamo po albanskom pogromu nad Srbima na Kosovu 2004, pamti i kao dan kada je Srbin udario na Srbina”.

SNP: Neprihvatljiva delovanja koja podstiču sukobe

Srpska narodna partija osudila je danas svaki vid primene nasilja u politici, ističući da je to protivno demokratskim principima na kojima ta partija želi da gradi društvo u Srbiji.

“Sada kada se suočavamo sa pritiscima po pitanju Kosova i kada je najvažnije nacionalno jedinstvo i snažna Srbija u odbrani našeg naroda u južnoj pokrajini, našeg Ustava i Rezolucije 1244, neprihvatljiva su delovanja koja dele društvo, podstiču sukobe i slabe poziciju Srbije u ovim ključnim vremenima odbrane države”, saopštio je SNP.

Kuburović: Opsada predsedništva je teror nad demokratijom

Član Predsedništva SNS Nela Kuburović kaže da je današnja opsada zgrade Predsedništva Srbije u kojoj su učestvovali Boško Obradović, Dragan Đilas, Borko Stefanović i ostale pristalice SZS, nezapamćen teror nad demokratijom, institucijama i građanima ove države.

Kuburović ih je u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu upitala da li su ih na fakultetima i sveučilistima čijim diplomama mašu učili da upadaju, ruše i uništavaju tuđu imovinu i državne institucije.

“Imovinu koju su platili građani Srbije, ti isti za čije se dobro vi navodno zalažete? Je li to demokratija i bolja i zdrava Srbija za koju se borite?”, upitala je Kuburović, koja je i ministar pravde u Vladi Srbije.

Poručila je da Srbija neće biti zemlja huliganstva i nasilja, kakvom oni žele da je načine, ističući da to neće dozvoliti ni ovaj predsednik Srbije ni ova Vlada.

Kuburović je pozvala državne organe da “na nasilje ne odgovaraju nasiljem, ali da stave do znanja da će svako ko učini neki prekršaj ili krivično delo odgovarati u skladu sa zakonom”.

izvor: RTV