Nemački ambasador posetio zatvor u Sremskoj Mitrovici

Nemački ambasador posetio zatvor u Sremskoj Mitrovici

26/03/2019 0 Autor: V.D.

SREMSKA MITROVICA – 

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib posetio je Kazneno-popravni zavod (KPZ) Sremska Mitrovica, gde je obišao više proizvodnih pogona sa opremom koju je poklonila nemačka nevladina organizacija “Help” za obuku osuđenika u cilju njihove resocijalizacije i lakšeg pronalaska posla nakon izdržane kazne.

Tom prilikom, Šib je rekao da je impresioniran načinom na koji je organizovan rad u pogonima, ističući da obuke osuđenika uvećavaju njihove šanse za reintegraciju u društvo.

Beograd, 3. oktobra 2018 – Nemacki ambasador u Beogradu Tomas Sib na prijemu povodom Dana nemackog ujedinjenja. Srbija uvek moze da racuna na podrsku Nemacke, izjavio je nemacki ambasador u Beogradu Tomas Sib, na prijemu koji je priredio povodom Dana nemackog ujedinjenja. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

“Radi se o tome da osuđenici budu spremni i pripremljeni za život posle odsluženja kazne”, rekao je Šib govoreći o podršci nemačkog “Helpa” sistemu izvršenja krivičnih sankcija u Srbiji.

Upravnik KPZ Sremska Mitrovica Aleksandar Alimpić ukazao je da se u metalskom i drvnom pogonu te ustanove godišnje proizvede oko 100 poljoprivrednih prikolica, odnosno izradi 100.000 paleta, napominjući da je pomoć “Helpa” od ogromnog značaja za obuku osuđenih lica.

Alimpić je naglasio da se zahvaljujući ovim mašinama osuđenici obučavaju za deificitarna zanimanja na tržištu rada, što im, kako kaže, ubrzava put do zaposlenja po izlasku na slobodu.

U metalskom pogonu trenutno je, kako je rekao, radno angažovano 356, a u drvnom 150 osuđenika.

Organizacija “Help” i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija od 2014. godne realiziju brojne progarame resocijalizacije u 10 kazneno-popravnih zavoda i okružnih zatvora, u kojma se sprovodi stručno osposobljavanje osuđenih lica i obuke zaposlenih.

izvor: RTV