Otvoreno Sterijino pozorje

Otvoreno Sterijino pozorje

27/05/2019 0 Autor: V.D.

NOVI SAD – 

U Novom Sadu otvoreno je 64. Sterijino pozorje predstavom Ateljea 212 iz Beograda “Petrijin venac” Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović-Nikolić i u režiji Bobana Skerlića. Festival, pod sloganom “Pobuna – ženski rod”, sinoć je otvorila glumica Svetlana Bojković, koja je tom prilikom rekla da reči Jovana Sterije Popovića da je “teatar lek za bolesti morala” danas zvuče, “koliko čedno, toliko i aktuelno”.

...
Beograd, 8. oktobra 2018.- Glumica Svetlana Ceca Bojkovic govori na komemoraciji povodom smrti prvaka Drame Narodnog pozorista Predraga Ejdusa. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Tom prilikom, uručena je nagrada za životno delo glumici Svetlani Ceci Bojković.

Bojkovićeva je istakla da je izuzetno radosna i da joj nagrada dođe kao kruna poluvekovnog bavljenja glumom.

Takođe, navela je Bojković, čast joj je da otvori 64. Sterijino pozorje.

“Pozorišna predstava, njeno stvaranje i izvođenje, liči na jednu malu državu u kojoj sve mora da funkcioniše da bi bila uspešna. Taj osećaj slobode, verujem, pored katarze i smeha, još jedan je motiv za opstajanje i dugovečnost pozorišta”, rekla je Bojkovićeva, koja je ovogodišnja laureatkinja Sterijine nagrade za naročite zasluge u unapređenju pozorišne umetnosti i kulture.

Ove godine, po izboru selektora ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, dramaturga Svetislava Jovanova, u selekciji nacionalne drame biće izvedeno osam predstava, a publika će imati prilike da vidi predstave iz Srbije, Nemačke, Republike Srpske i Crne Gore.

Osim “Petrijinog venca”, u selekciji nacionalne drame, biće izvedene predstave – “Zla žena” Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i izvođenju Narodnog pozorišta u Subotici, “Neustrašive – kao i sve slobodne devojke” Tanje Šljivar, u režiji Salome Dastmalhi i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina.

Publika će videti i predstavu “Karolina Nojber” Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, “Hasanaginica” prema motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Novosadskog pozorišta, “Kozocid” autorke i rediteljke Vide Ognjenović, u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica.

U selekciji “Krugovi” publika ovogodišnjeg Sterijinog pozorja imaće prilike, između ostalog, da vidi predstave “Kiklop”, prema romanu Ranka Marinkovića, “Itaka”, prema Homerovoj Odiseji, “Kuća lutaka. Lečenje” Magde Fertač.

U okviru 64. Sterijinog pozorja, u foajeu Scene “Pera Dobrinović” u Srpskom narodnom pozorištu otvorena je izložba u čast ovogodišnje dobitnice Sterijine nagrade za životno delo “Svetlana Bojković – Umetnost glume i traganje za istinom” autora Zorana Maksimovića.

izvor: RTV