Parastos vojnicima JNA stradalim u Tuzlanskoj koloni

Parastos vojnicima JNA stradalim u Tuzlanskoj koloni

15/05/2019 0 Autor: V.D.

BIJELJINA – 

Parastosom ispred Spomen-kosturnice na bijeljinskom groblju na Pučilama počelo je obeležavanje 27 godina od masakra koji su muslimanske snage izvršile nad 59 vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni.

Pomenu stradalim u Tuzlanskoj koloni prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, izaslanik predsedika Republike Srpske Miladin Dragičević, poslanici u Narodnoj skupštini i predstavnici Srba u zajedničkim organima BiH, preneo je RTRS.

Obeležavanje 27 godina od ubistva pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna” izvršen je iz zasede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starešina i 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane i “Zelenih beretki”.

izvor: RTV