Placeve prodali nezakonito

Placeve prodali nezakonito

20/03/2019 0 Autor: V.D.

Nevladina organizacija iz Herceg Novog optužila “Vektra Boku” da je izigrala zakon. Otuđili deo zemljišta izletišta “Žanjic” na Luštici

DEO državnog zemljišta na izletištu “Žanjic”, na Luštici, “Vektra Boka” je početkom oktobra prošle godine nezakonito prodala podgoričkoj firmi “Marka”, saopštio je u utorak novinarima izvršni direktor hercegnovske NVO “Udruženje za implementaciju prava” Ranko Martinović.

Sličnu sudbinu, prema njegovim rečima, doživeo je i plac na kome su teniski tereni u naselju Topla, kod Milašinovića plaže.

– Za taj deo je “Vektra Boka” više puta raspisivala oglas o prodaji, i to u procesu restitucije, što znači da zemljište nije smelo da bude otuđeno. Doneto je i prvostepeno rešenje o brisanju “Vektra Boke” kao korisnika, ali su se na to oni žalili – rekao je Martinović.

Kako je Martinović objasnio, prema nezvaničnim podacima to zemljište prodato je za 1,2 miliona evra. Polovina je uplaćena na račun NLB banke, a druga na ruke menadžmentu “Vektra Boke”.

Uporište ovoj tvrdnji Martinović nalazi i u podatku da je, prema evidenciji Centralne banke CG, “Vektra Boka” u blokadi od oktobra prošle godine. Ali 28. februara ove godine, iznos na koji je račun ove firme bio blokiran bio je 153.625 evra. I na osnovu toga jasno je da novac od prodaje zemljišta na Žanjicu nije uplaćen, jer da jeste, bili bi isplaćeni poverioci, a račun bi bio odblokiran.

Nedavno su radnicima “Vektra Boke” isplaćene decembarske, januarske i februarske zarade i deo doprinosa, u skladu sa Planom reorganizacije. Reč je o prvim ratama trećeg isplatnog reda. Ta sredstva u ukupnom iznosu od 230.000 evra trebalo je da radnici dobiju do 7. februara.

Martinović je informisao da su isplate išle preko računa u NLB banci, a ne preko Prve banke u kojoj je račun blokiran. Sve ovo je, prema njegovim rečima, poziv nadležnima da istraže ove transakcije, jer se kroz njih izbegavaju obaveze prema državi, a ostaje otvorena sumnja da se i novac od izdavanja pojedinih objekata ne uplaćuje preko žiro računa već na ruke menadžmentu “Vektra Boka”.

Martinović i Pejović

Ove navode negirao je izvršni direktor “Vektra Boka” Milić Popović.

– Račun firme nije u blokadi niti je prodata državna imovina – komentarisao je Popović.

“PRANjE” PARA

“VEKTRA Boka” je kompaniji “Marka” zemljište i objekat na Žanjicu prodala za 1.443.57 evra. Potom je “Marka” krajem januara ove godine prenela imovinu na firmu “CR Investment” na osnovu ugovora o poravnanju u iznosu od 3. 815.944 evra. Te dve firme su ranije sklopile, pa potom raskinule ugovor o zajedničkom investiranju. Nakon raskida sklopljen je aneks ugovra o poravnanju, što navodi na sumnju o “pranju para “, smatra Martinović.

Privredni sud je imovinu na Žanjicu procenio na 3,1 milion evra.

izvor: Novosti