Planira se gasovod Beograd – Banja Luka

Planira se gasovod Beograd – Banja Luka

23/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da će projekat izgradnje “Turskog toka” kroz Srbiju imati nekoliko izlaznih tačaka iz Srbije, a kao nastavak ovog projekta planira se izgradnja trase gasovoda Beograd – Banja Luka.

Deonica “Turskog toka” kroz Srbiju dugačka je 403 kilometara, cevi budućeg gasovoda ulaziće u Srbiju kod Zaječara, a izlaziti kod Horgoša prolazeći kroz 23 opštine.

“Sledeći korak iz tog gasovoda je projekat Beograd – Banja Luka što bi podrazumevalo obezbeđivanje gasom Bosne i Hercegovine”, rekao je Antić za TV Pink.

Ministar Antić je objasnio da kada je reč o razvoju “Turskog toka”, postoji nekoliko redosleda priorita.

Prvi prioritet je, kaže, povećanje kapaciteta podzemnog skladišta Banatski Dvor, sa 450 miliona metara kubnih gasa na 750 miliona kubika.

U planu je i skladište Itebej kapaciteta oko jedne milijarde metara kubnih, a zatim i skladište kod Pančeva, Tilva, rekao je ministar energetike.

Govoreći o realizaciji “Turskog toka” u Srbiji, Antić je ocenio da će ovaj projekat povećati zadovoljavanje potreba industrije u Srbiji i uticati na dolazak novih investitora.

izvor: RTV