Razvoj nautičkog turizma na Tamišu

Razvoj nautičkog turizma na Tamišu

14/03/2019 0 Autor: V.D.

PANČEVO – 

Prelepi predeli duž obale, bogata flora i fauna čine Tamiš neverovatnim kapitalom Pančeva i Banata. Procenjuje se da duž obala te reke živi oko 200 ptičjih vrsta, i to je samo po sebi prava atrakcija posmatrače ptica.

Interesantan je za lovce, ribolovce, rekreativce ali nedovoljno iskorišćen. Na tome se intenzivno radi unazad nekoliko godina. Pokrenuta je priča i o razvoju nautičkog turizma nakon prošlogodišnje rekonstrukcije gradskog pristana.

“To je nama jako važno zato što polako Pančevo dobija status nautičkog grada. Od pre dve godine kada smo dobili katamaran na korišćenje od grada prevezli smo 6.500 ljudi. Ove godine je i 110 godina od izgradnj kula svetionika, one su jedinstvene kao takve u paru i njih ćemo promovisati. Krenućemo i po osnovnim i srednjim školama u Pančevu kako bi mlade upoznali sa bogatstvom koje imamo, jer verujte mislim da oko 90 odsto pančevaca nije bilo na Tamišu. Dođu do keja i prošetaju, ali Pančevo sa Tamiša nisu videli”, objašnjava Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančeva.

O potencijalima ali i o potrebi da više brinemo o reci godinama ukazuje i Milorad Timčenko koji je idejni tvorac eko regate Tamišu, koja se organizuje već deceniju.

“Moramo raditi na podizanju svesti po pitanju ekologije. Ima već 13 godina kako čistimo Tamiš od naših svetionika do gradske plaže, to je nekih 3 kilometara. Pre deset godina smo započeli i eko regatu koja ide od Pančeva do Opova tako da čistimo i taj preostali deo od nekih 40 kilometara”, objašnjava Timčenko.

Pančevci su pokretači inicijative za vraćanje Tamiša u status plovne reke. Dobijanjem formalnog statusa plovnog puta otvorilo bi velike mogućnosti za razvoj potamišja.

Izvor: RTV