SAD donirale MUP-u i Carini opremu vrednu 1,2 miliona dolara

SAD donirale MUP-u i Carini opremu vrednu 1,2 miliona dolara

26/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot i direktor Uprave carina Miloš Tomić prisustvovali su danas prikazu opreme i vozila u vrednosti od 1,2 miliona dolara koje je Vlada SAD poklonile MUP-u Srbije i Upravi carina.

Stefanović je kazao da će ova oprema i vozila omogućiti da jedinice MUP-a budu efikasnije i dodao da se kroz saradnju i rad sa SAD podižu kapaciteti za sprečavanje organizovanog kriminala, terorizma, narkotrafikinga…

Beograd, 12. marta 2019. – Vozilo Odeljenja za suzbijanje krijumcarenja Uprave carina. U carinskim skladistima sirom Srbije sutra pocinje sezona aukcija zaplenjene robe sa granicnih prelaza, ali i puteva u nasoj zemlji, kazu za Tanjug u Upravi carina. Trenutno se radi i na izradi aplikacije preko koje ce moci da se kupuje oduzeta roba, a plan je da aplikacija proradi u drugoj polovini ove godine. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Kako je naveo, danas jedan deo donirane opreme – računari, nisu prikazani, jer ih već koristi Kriminalistička policija.

Dodao je da se saradnja sa SAD u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma… ogleda i u velikom broju treninga koji su zajedno održali pripadnici MUP-a Srbije sa američkim kolegama.

“Oprema koju smo danas prikazali predstavlja značajan faktor da efikasnost i granične policije i kriminalističke, bude veća”, kazao je Stefanović.

Skot je naveo da SAD kroz razne programe obezbeđuju Srbiji tehničku pomoć, i istakao da policije dve zemlje imaju dobru saradnju u borbi protiv narkotrafikinga, organizovanog kriminala, terorizma…

Kako je naveo, Ambasada SAD je od 2006. godine do danas poklonila MUP-u 12 miliona dolara, jedan deo kroz opremu, a jedan deo kroz obuke.

“Danas donirana oprema ojačaće Srbiju u borbi protiv šverca oružja, droge, do otkrivanja tajnih laboratorija, trgovine ljudima, terorizma…”, rekao je Skot.

Tomić je naveo da saradnja Uprave carina sa SAD traje od 2005. godine, i da je u okviru te saradnje carina dobila tehničku i IT opremu, vozila, a vršene su i obuke.

“Sve to nam pomaže u borbi protiv organizovanog kriminala i šverca narkoticima”, kazao je Tomić.

izvor: RTV