SAD: Napadi protiv Srba na Kosovu i Metohiji stalni, povratak otežan

SAD: Napadi protiv Srba na Kosovu i Metohiji stalni, povratak otežan

14/03/2019 0 Autor: V.D.

VAŠINGTON – 

Američki državni sekretar Majk Pompeo predstavio je u Stejt Departmentu godišnji izveštaj o ljudskim pravima.

U delu izveštaja posvećenom Kosovu navodi se da su problemi napadi na etničke manjine, uključujući i one od strane snaga bezbednosti, zatim endemska korupcija u redovima vlade kao i pretnje i napadi na novinare.

U izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta se navodi i da incidenti i napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju i podseća se da su nepoznati napadači 16. januara prošle godine ubili istaknutog političara Olivera Ivanovića, kao i da kosovska policija do sada nije identifikovala nijednog osumnjičenog za taj zločin.

Navodi se takođe da je u prvih sedam meseci 2018. registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade.

U izveštaju se dodaje da je kosovska policija započela istrage koje su u nekim slučajevima dovele do hapšenja počinilaca.

Navodi se i da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbednosnih incidenata kao i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike.

Uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, kosovska vlada nije preduzela korake da eliminiše prepreke njihovom povratku, kao što je, između ostalog povratak imovine.

Kada je reč o zloupotrebama i korupciji u vladi i snagama bezbednosti, u izveštaju se navodi da je kosovska vlada u nekim slučajevima preduzela korake da krivično goni i kazni predstavnike vlasti koji su u to umešani, ali mnogi smatraju da su oni često ostali nekažnjeni.

Izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu radi se svake godine od 1977. a obuhvata oko 200 država i teritorija. Rezultat je saradnje stotina američkih misija širom sveta i zvaničnika Departmenta.

Jevtić: Izveštaj Stejt departmenta konačno ukazao na prave probleme Srba

Godišnji Izveštaj Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo i u okviru njega na položaj Srba i pitanje povratka, konačno je ukazao na istinske probleme u ovim segmentima i prikazuje realnost problema, izjavio je danas zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Jevtić kaže da su konačno u jednom tako važnom dokumentu stvari nazvane pravim imenom.

U Izveštaju su, kaže Jevtić, izneti realni problemi sa kojima se srpska zajednica na Kosovu i Metohiji suočava, a na koje su, podseća, njegove kolege i on ukazivali duže vreme.

” Preko 100 incidenata, nedovoljna podrška procesu povratka u najkraćem opisuju sve ono što danas predstavlja problem opstanka i povratka Srba na Kosovu”, naveo je Jevtić.

Nedvosmisleno je, ističe, potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice kao i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu.

Imovina, ukazao je, kao jedan od ključnih pitanja ne samo kada je o povratku i opstanku reč, već i osnovnih ljudskih prava, je kao problem jedna od najvećih prepreka u rešavanju ovih problema.

Nada se, kaže, da će ovaj izveštaj uticati na delovanje i predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da po ovim pitanjima urade više i imaju veći uticaj na institucije koje treba da urade svoj posao u skladu sa zakonima.

“Na kraju želim da izrazim lično zadovoljstvo zbog činjenice da su diplomatske aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Đurića, mojih kolega političkih predstavnika Srba sa Kosova i mene lično dale rezultate i da sve ono što sam prezentovao o ovim pitanjima i problemima tokom sastanaka sa predstavnicima Stejt departmenta i na Kosovu ali i tokom moje posete Vašingtonu su prihvaćene i ozbiljno razmatrane,” istakao je Jevtić.

Izvor: RTV