Severna Makedonija demantuje ideju o razmeni spomenika sa Grčkom

Severna Makedonija demantuje ideju o razmeni spomenika sa Grčkom

12/03/2019 0 Autor: V.D.

SKOPLJE – 

Vlada Severne Makedonije negirala je da postoji ideja o razmeni spomenika sa Grčkom, o čemu je govorila ministarka kulture te zemlje.

Ministarka Mirsini Zorba je, naime, prema pisanju grčkih medija, najavila da postoji ideja o premeštanju spomenika Aleksandru Makedonskom sa skopskog trga u Atinu, a da zauzvrat spomenik “Trkač” bude premešten u Skoplje.

Takva inicijativa ne postoji, rečeno je za makedonsku agenciju MIA u vladi u Skoplju.

“Prespanski sporazum je potpisan u cilju unapređenja saradnje između dve države što će doprineti ekonomskom razvoju regiona. Mi smo fokusirani na implementaciju Prespanskog sporazuma. Prema Sporazumu, u narednom periodu svi spomenici koji pripadaju helenskoj istoriji biće označeni kao takvi. U ovom trenutku ne postoji druga inicijativa u Vladi Republike Severne Makedonije”, navodi se u saopštenju vlade u Skoplju.

Prema tvrdnjama skulptora i autora spomenika “Trkač” (“Dromeas”) Kostasa Varocosa iznetu u izjavi za grčke medije, ideju da spomenik Aleksandra Velikog bude premešten u Atinu, a da atinski spomenik bude premešten u Skoplje, predložila je grčka ministarka kulture, koja je o tome obavestila i autora spomenika tokom sastanka u grčkom Ministarstvu kulture prošlog petka.

Ova vest je bila jedna od glavnih tema u grčkim medijima, dok je istovremeno i sama ministarka Zorba kategorički demantovala bilo kakav razgovor o razmeni spomenika.

Izvor: RTV