Skupština nastavlja raspravu

Skupština nastavlja raspravu

21/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Skupština Srbije završila je juče rad, a raspravu o Predlogu zakona o finansiranju autonomne pokrajine Vojvodine (APV) i Predlogu rezolucije u AP Vojvodini, koji su podneli poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, nastaviće danas. 

Vlada Srbije odbila je oba predložena rešenja, a nadležni skuštinski odbor je ocenio da je rezolucija neustavna.

Beograd, 11. februara 2019. – Vanredno zasedanje Skupstine Srbije u 11. sazivu, na cijem dnevnom redu je izmedju ostalog i predlog izmena i dopuna Zakona o predskolskom vaspitanju i obrazovanju. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Predsednik LSV Nenad Čanak je rekao da predloženim rešenjima niko ne poriče neodvojivost AP Vojvodine od Srbije, kao i da AP Vojvodina ne može biti nezavisna država. 

Čanak je kazao i da bi Srbija, usvajanjem Zakona o finansiranju AP Vojvodine, izašla iz nepravnog i antiustavnog položaja u kome se nalazi u odnosu na AP Vojvodinu s obzirom da, prema Ustavu, budžet AP Vojvodine iznose sedam odsto republičkog budžeta i to je trebalo urediti do 2008. godine.

Podršku zakonu o finansiranju AP Vojvodine jedino su danas najavili poslanici Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM), dok su SNS, SPS i SRS rekli da je predlog neprihvatljiv i da neće glasati za njega.

Poslanici iz Saveza za Srbiju, kao i pojedini samostalni poslanici nastavili su bojkot Skupštine Srbije i nisu prisustvovali plenumskoj raspravi.

izvor: RTV