Sombor domaćin Festivala mladih tamburaša Vojvodine

Sombor domaćin Festivala mladih tamburaša Vojvodine

21/03/2019 0 Autor: V.D.

SOMBOR – 

Somborska Muzička škola “Petar Konjović” bila je domaćin Festivala mladih tamburaša Vojvodine koji u osnovnoj i srednjoj školi izučavaju ovaj tradicionalni instrument.

Preko 70 mladih tamburaša – solista, članova kamernih sastava i tamburaških orkestara iz desetak vojvođanskih gradova u kojima se izučava tambura, kvalitetnim zvukom i sjajnim izvođenjem kompozicija, još jednom je dokazalo da je tambura više od tradicionalnog instrumenta.

RTV

Želju za sviranjem tambure Marko Ivanović iz Sombora je pokazao još u detinjstvu.

“Sviram tamburu već devetu godinu, drugi sam razred srednje škole. Spremanje za takmičenje je teško ali kada to volite, nema prepreke”, kaže Marko.

Puno mi znači ovaj nastup na vojvođanskom takmičenju, osvojila sam prvu nagradu u svojoj kategoriji. To znači višesatno vežbanje svaki dan i za buduća takmičenja”, ispričala je Magdalena Temunović iz Muzičke škole iz Subotice.

“Doživljaj prave klasične muzike, pogotovo barokni deo, Vivaldi, Bah, ali i neka modernija muzika, romantizam i muzika dvadesetog veka – sve je to moguće proizvesti na tamburi”, naglasio je Damir Branković, učenik 3. razreda Srednje muzičke škole u Pančevu.

Ideja vodilja aktiva nastavnika da tambura dobije svoje zasluženo mesto i popularnost kod mladi, kako pokazuju festivali, rezultirala je sve većim brojem polaznika tambure i kvalitetnim tamburaškim zvukom.

“U odnosu na pre četrdesetak godina kada sam ja počinjao, može se reći da je ovo jedan značajan pomak na bolje. Svake godine se primeti da su đaci bolji I bolji. Ulaže se i puno rada al se primeti da su đaci napredovali”, istakao je član žirija Đura Parčetić, nastavnik tambure u Somboru.

“Mene oduševljava entuzijazam ove mlade dece, momaka i devojaka, koji u savremenom dobu, eri elektronskih medija i svega što ih okuržuje nalaze volje, vremena i entuzijazma da posvete vreme tamburi, vežbanju i negovanju naše narodne tradicije”, naglasila je Dušica Ševo, profesor tambure MŠ “Petar Konjović” Bečej i članica žirija.

“Jedna vrlo talentovana generacija sa kojom ja radim, koji su prošli veliki broj takmičenja republičkih i školskih gde su osvajali prve nagrade, e eto to je sada tajna uspeha, ali u svakom slučaju, podvlačim, dodatni rad na koji su sam pristao i ja i deca sa kojom radim”, kaže Mihajlo Jovanić, profesor tambure , iz Pančeva.

“Vidi se tačno po detetu kad ono stane na pozornicu, da zdušno svira, daje svoje emocije, što mi kad ocenjujemo, najviše i ocenjujemo. Prst može da sklizne, ton može da se pogreši ali srce i emocija ne mogu”, dodaje Mira Temunović, profesor tambure iz Subotice.

Sa završetkom srednje muzičke škole, izučavanje tambure u Srbije se završava tako da su zainteresovani studenti i dalje u prilici da nastavak školovanje potraže u zemljama regiona, najčešće pohađajući akademske studije na tamburi u Zagrebu ili Osijeku.

izvor: RTV