Srpski studenti treći na prestižnom informatičkom takmičenju BSUIR 2019

Srpski studenti treći na prestižnom informatičkom takmičenju BSUIR 2019

22/05/2019 0 Autor: V.D.

MINSK – 

Tim studenata Računarskog fakulteta u Beogradu osvojio je treće mesto na međunarodnom informatičkom takmičenju BSUIR 2019, održanom na Beloruskom državnom univerzitetu u Minsku, u Belorusiji. Kao jedini učesnici iz Srbije, u konkurenciji od 300 timova u kvalifikacijama i 44 tima koliko se plasiralo u finale, naši studenti su osvajanjem trećeg mesta ostvarili izuzetan rezultat.

Ovaj tim predstavljali su studenti Računarskog fakulteta u Beogradu Aleksa Plavšić i Aleksa Milisavljević, i student Cambridge univerziteta Vladimir Milenković. Reč je o prvom učešću naših studenata na ovom prestižnom takmičenju, a Aleksa, Vladimir i Aleksa su u Minsk otišli zahvaljujući podršci Microsoft razvojnog centra u Srbiji (MDCS), zbog čega su i nastupili pod nazivom “Thanks to MDCS”.

“Zahvalni smo MDCS-u na pruženoj podršci i obezbeđivanju finansijskih sredstava za put u Minsk. Dobili smo priliku da se učestvujemo na jednom velikom takmičenju i uporedimo naše znanje se nekim od najjačih timova sveta. U komunikaciji sa njima shvatili smo kako možemo dodatno da unapredimo trening i postanemo bolji u takmičarskom programiranju. Pored zvaničnog dela, u društvu organizatora posetili smo znamenitosti grada i bolje upoznali njegovu istoriju. Ovo iskustvo i osvojena treća nagrada nam pružaju motivaciju da nastavimo sa timskim radom i probamo da ostvarimo još bolje rezultate u budućnosti”, rekao je Plavšić.

Nakon nekoliko kvalifikacionih rundi, studenti su u finalnom odmeravanju znanja, tokom pet sati rešavali 11 algoritamskih zadataka. O ozbiljnosti BSUIR takmičenja govori i činjenica da se ono održava prema pravilima ACM, najvećeg i najuglednijeg studentskog takmičenja iz programiranja u svetu. Tim pre, uspeh srpskog tima predstavlja još jedan u nizu dokaza da naša zemlja ima veliki potencijal kada su u pitanju mladi talenti u oblasti programiranja i informacionih tehnologija.

“Uspeh momaka sa Računarskog fakulteta samo je nastavak niza odličnih rezultata koje naši srednjoškolski i studentski timovi ostvaruju na najuglednijim svetskim takmičenjima” kaže Tadej Kurepa, iz Razvojnog centra kompanije Microsoft u Srbiji.

“Zato je podrška struke i kompanija koje posluju u ovoj oblasti od izuzetnog značaja, počev od omogućavanja učenicima da se od najranijeg uzrasta upoznaju sa programiranjem i razvijaju algoritamski način razmišljanja, do prepoznavanja talenata i ulaganja u njihovo znanje i veštine. To je upravo ono što se mi trudimo da radimo”, objašnjava Kurepa.

Upravo je podrška mladima da razvijaju svoj potencijal, suštinski deo misije MDCS-a, pa tako Razvojni centar već više od 10 godina na različite načine podržava učešće naših najtalentovanijih srednjoškolaca i studenata na brojnim međunarodnim takmičenjima.

izvor: RTV