Šta jesti uz rakiju?

Šta jesti uz rakiju?

16/03/2019 0 Autor: V.D.

KRAGUJEVAC – 

Prvi put u Srbiji u Kragujevcu organizovano je slaganje hrane sa određenom vrstom rakije. Jedan od osnivača udruženja ,,Šumadijska rakija”, Goran Mijailović odlučio je da sa enologom i jedinim međunarodnim sudijom za ocenjivanje vina, Nikolom Biorčevićem, oproba slaganje hrane i rakija što će biti osnova za stvaranje nove turističke ponude ovoga kraja, šumadijskog puta rakije.

U Srbiji vlada tradicionalno mišljenje da je najbolje degustirati rakiju uz suvo meso i kobasice, međutim slaganje ukusa sa različitim destilatima rakije više ide uz laganija jela kako bi se osetile sve arome.

“Uz viljamovku smo mocarelu i suvu krušku uparili, uz kajsiju smo stavili jedan kremasti sir sa suvom kajsijom, uz šljivu staru pet godina idu štapići namotani pršutom, a uz šljivu deset godina staru idu suve šljive rolovane u slaninu i zapečene u rernu”, kaže Nikola Biorčević, enolog.

“Šta je bitno? Bitno je da složimo i da ponudimo hranu i rakiju gostima tako da dođu i do izražaja arome naših rakija. To je u stvari jedan deo naše ideje šumadijskog puta rakije”, ističe Goran Mijailović, proizvođač rakije, destilerija “Zavet”, selo Čumić kod Kragujevca.

Jedino pravilo je dužina trajanja ukusa rakije i hrane na nepcima koja mora biti izjednačena a to je dokaz da je kombinacija uspela.

“U svetu postoje drugačiji destilati kao što su viski, konjaci, votke, džinovi koji po pravilu ne idu sa hranom nego služe kao kokteli ili kao aperativno piće. Nisam sreo nikoga još da je slagao rakiju i hranu. Zato ja i kaže da je ovo naš jedinstveni proizvod”, dodaje Biorčević.

Cilj slaganja rakije i hrane u Šumadiji jeste da se poboljša kultura ispijanja jedinstvenog proizvoda po kome možemo da postanemo prepoznatljivi i na svetskom tržištu.

izvor: RTV