Suđenje za pokušaj ubistva Beka formalno ispočetka

Suđenje za pokušaj ubistva Beka formalno ispočetka

21/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Suđenje Maji Adrovac i Aleksandru Zdravkoviću, optuženim za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine, danas je pred Višim sudom u Beogradu formalno krenulo ispočetka, zbog promene člana sudskog veća.

Tužilaštvo je u uvodnoj reči saopštilo da ostaje pri navodima optužnice da je pokušaj ubistva izvršio Zdravković sa još jednim NN licem, a da im je Maja Adrovac u tome pomogla.

Optuženi nisu detaljno iznosili svoje odbrane, već su ostali pri ranijim iskazima u kojima su negirali optužbe i veze sa tim krivičnim delom.

Na suđenju je ponovo saopšteno da bi ispitivanje poslednjeg svedoka u ovom postupku – Ivana Adrovca, moglo da se obavi 16. maja.

On treba da bude ispitan putem video linka iz Specijalnog suda u Beogradu sa zatvorom u Švajcarskoj, gde on izvršava kaznu za krivična dela počinjena u toj zemlji.

Njegovo svedočenje je više puta odlagano, zbog posebnih uslova koje Švajcarska zahteva za ispitivanje osuđenika i za sada još nema povratne informacije da li će se ispitivanje i obaviti 16. maja.

Pored toga, Adrovac je u ovom slučaju privilegovani svedok i ima pravo da ne svedoči jer je suprug optužene.

Ako sud uspe da sasluša Adrovca u maju, planirano je da se u junu održe završne reči tužilaštva i odbrane, a potom i izricanje prvostepene presude.

Aleksandar Zdravković je optužen kao neposredni izvršilac pokušaja ubistva Beka, a Maja Adrovac se tereti za pomaganje izvršiocima tog krivičnog dela.

Maja Adrovac je posle prvog suđenja u ovom postupku bila oslobođena od optužbi zbog nedostatka dokaza, a sada joj je u toku ponovljeno suđenje u postupku u kom je pored nje optužen i Zdravković.

Oboje su pred sudom negirali krivicu i učešće u ovom krivičnom delu.

Zdravković je optužen za krivično delo teško ubistvo u pokušaju i u pritvoru je od hapšenja u julu 2016. godine, dok se Adrovac brani sa slobode.

Postupak protiv Zdravkovića i Adrovac ranije spojen u jedinstveni postupak po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prethodno ukinuo oslobađajuću presudu Maji Adrovac.

Zdravkoviću se optužnicom na teret stavlja teško ubistvo u pokušaju.

On je uhapšen u julu 2016. godine nakon što je ranjen u jednoj gradskoj pucnjavi i od tada je u pritvoru Okružnog zatvora.

Prilikom hospitalizacije proveren je njegov DNK na osnovu kojeg je povezan sa pokušajem ubistva biznismena.

Tereti se da je sa više nepoznatih osoba pokušao da ubije Beka, kao i da je doveo u pitanje život njegovog vozača Dragana Dragaša, i to tako što je pucao u njih kada je vozač usporio kretanje vozila kako bi daljinskim upravljačem otvorio kapiju kuće na Senjaku u kojoj Beko živi sa porodicom.

Zdravković je i ranije sumnjičen za teška krivična dela kao pripadnik “zemunskog klana”, ali je optužbi oslobođen.

Beko je tokom svedočenja rekao da bi Zdravković mogao da bude napadač koji je pucao na njega, ali to nije mogao da tvrdi sa sigurnošću.

Kod Maje Adrovac, koja je bila uhapšena u julu 2015, nađeni su meci i DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena, ali to Višem sudu tokom prvog postupka nije bio dovoljan dokaz da je osudi za umešanost u pokušaj ubistva, pa joj je izrekao oslobađajuću presudu u junu 2016.

Tu odluku je, međutim, Apelacioni sud ukinuo po žalbi tužioca i naložio da joj se ponovo sudi u istom postupku sa Zdravkovićem.

izvor: RTV