Tači: “Srbija NIJE NASLEDNICA SFRJ!”

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da Srbija nema imovinu na Kosovu i da je odluka kosovske vlade o imovini pravedna, ustavna i zakonska.– Srbija nije naslednik Jugoslavije. Odluka Vlade Kosova je pravedna, ustavna i zakonska. Privatna imovina je sveta i ne sme da se dira – tvrdi Tači, komentarišući odluku kosovske vlade kojom se sva nepokretna imovina registrovana na ime SFRJ, Srbije i AP KiM registruje na ime Kosova.

Tači je pozvao predstavnike Srba u centralnim institucijama da se vrate i poručio da je “možda u interesu Srbije da ih drži van njih, ali nije u interesu Srba na Kosovu”.

Dodaje da u narednom periodu treba doneti važne odluke, a među njima je i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Za to su, kako je kazao, potrebni pripadnici srpske zajednice.

Trepča

– Kosovske institucije su spremne – poručio je Tači, prenosi RTV Kim.

On je na sastanku sa predstavnicima civilnog društva i medija u Medija centru u Čaglavici rekao i da će Kosovske bezbednosne snage (BSK) biti moderna vojska i faktor mira i stabilnost na Kosovu i u regionu.

Tači je, prenosi RTV Kim, kazao da je inicijativa za transformaciju BSK u vojsku u skladu sa Ustavom Kosova. Kakao kaže, od predstavnika Srba u institucijama čuo da ih “Beograd ometa“ da podrže predlog transformacije BSK u vojsku.

– Ne možemo se konslutovati sa Srbijom oko naših problema – poručio je Tači i dodao da Srbija ima isti odnos prema Kosovu kao i pre sukoba.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači

On je kazao i da premijer Srbije Aleksandar Vučić može da vodi kampanju u Srbiji i da dobije izbore, ali “Vojska Kosova će biti osnovana”.

Vojska Kosova

On je poručio srpskoj zajednici da je “Kosovo je vaš dom, zajednička domovina u kojoj svi treba da živimo zajedno”, istakavši da će vojsku Kosova činiti pripadnici svih zajednica.

Tači je rekao da su Kosovske bezbednosne snage u praksi vojska jer su njeni pripadici naoružani, a da je transformacija samo put ka učlanjenju u NATO.

– Imaćemo i vojsku i partnerstvo sa SAD – kaže Tači.

On je rekao da će prema novom zakonu BSK preuzeti dodatne odgovornosti, dobijajući tako odbrambenu vojnu misiju. Komentarišući neslaganja NATO i SAD oko promene mandata BSK putem zakona a ne ustavnih promena, Tači je naveo da su promene ustava najbolje rešenje, ali je dodao da do toga nije moguće doći zbog protivljenja Srpske liste.

Izvor: Blic

Komentariši