Terapija vajarstvom za decu sa autizmom

Terapija vajarstvom za decu sa autizmom

13/03/2019 0 Autor: V.D.

NOVI SAD – 

Društvo za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, dugi niz godina organizuje aktivnosti posvećene mladima i osobama sa autizmom, koje su osmišljene tako da na najbolji način prezentuju njihove sposobnosti, kao i da im omoguće kvalitetnije slobodno vreme. Deo aktivnosti posvećen je i vajanju.

Vajarka Irma Mikeš završila je postdiplomske studije vajarstva na Akademiji u Milanu i u Italiji je živela osam godina. Tamo je počela da se bavi art-terapijom, a radom sa decom sa invaliditetom aktivno se bavi tri godine.

„Ono što se danas zove plastična terapija, odnosno terapija vajarstvom, jako mlada i došlo se do zaključaka da jako pomaže razvoju motorike što se i da očekivati”, kaže ona.

Prema Irminim rečima, na radionicama se trude da zajedno prolaze kroz procese rada, od samog postavljanja alata, pa do pripreme gline i biranja tema, a najčešće je reč o slobodnim temama i deca uglavnom unapred znaju šta će da rade.

„Najbolji je individualni rad, kao i za sve, ali ovde je isto tako bitno da oni nauče da rade pored nekog drugog, da nije cela pažnja usmerena samo na njih, nego da moraju da nauče da sačekaju da nešto dobiju, da dele ono što imaju, tako da ono što bi bilo optimalno je maksimum petoro dece na radionici”, kaže ona.

Kada je reč o terapijskom uticaju gline na decu sa autizmom, Irma kaže da glina ne može nikoga da ostavi ravnodušnim, a deci izuzetno prija, te se nekada dešava i da je ljube dok rade sa njom.

„Dete mora da ustane, mora da je stiska, mora da je oseti. I ono što se dešava kod dece da uglavnom tu glinu njuškaju i probaju da je pojedu i neki je i ljube do besvesti, tako da je to nešto što jako prija”, kaže ona.

Radionice se organizuju ponedeljkom, sredom i petkom, a budući da je broj dečjih vajarskih radova izuzetno veliki, ove godine je u planu i organizacija izložbe dečjih radova.

Izvor: RTV