Torockai najavio formiranje “Nacionalne legije”

Torockai najavio formiranje “Nacionalne legije”

14/05/2019 0 Autor: V.D.

BUDIMPEŠTA – 

Predsednik “Pokreta naša domovina” Laslo Torockai najavio je danas formiranje “Nacionalne legije”, koja će delovati samostalno, ali uz punu podršku pomenute političke organizacije, koja se pre pola godine otcepila od “Pokreta za bolju Mađarsku” (“Jobik”).

“Nacionalna legija” nije pravni naslednik nekadašnje, na podli način zabranjene “Nacionalne garde”, ali će nastaviti njene ideje i duh”, izjavio je na konferenciji za novinare u Budimpešti lider “Naše domovine” i gradonačelnik Ašothaloma.

Prema rečima Torockaija u toku je registracija “Legije”, čiji će glavni zadatak biti osnovna vojna obuka, negovanje vojnih tradicija i pomaganje građanima u kriznim situacijama, kao što su poplave, oluje, pokreti tla ili veliki požari.

“Proteklih decenija ne samo da nisu nestali razlozi zbog kojih je “Mađarska garda” bila osnovana, već su se i povećali. A Mađari koji žele sami sebi nešto korisno da učine imaju puno pravo na samoorganizovanje i samoodbranu”, dodao je Torockai.

On je podsetio da je upravo prošlo 100 godina od stvaranja “Nacionalne armije”, koja je “pod vođstvom Mikloša Hortija očistila zemlju od komunista”.

“I sada, kao i pre jednog veka, država srlja u anarhiju, a postoji i ciganska partija koja želi da otcepi samoproglašenu pokrajinu od Mađarske, kao što postoji i takvo naselje, Tereksentmikloš, gde ciganski klan drži meštane u strahu”, nastavio je predsednik krajnje desničarske stranke.

Uloga “Legije” će, sem toga, biti i borba protiv anarhije i kriminala, kao i zaštita neopravdano iseljenih iz svojih kuća i stanova, rekao je Torockai i dodao da će, uprkos policijskoj zabrani, biti održane demonstracije u Tereksentmiklošu, a zastava udruženja će svečano biti podignuta, kako je ranije najavljeno, 1. juna u Segedinu.

Na konferenciji za novinare je predstavljen i vođa “Nacionalne legije”, Laslo Fedelmeši, bivši vojnik francuske “Legije stranaca”, a strateški partner novoj (polu)vojnoj jedinici biće “Bećarska armija”.

izvor: RTV