U Mitrovici mirno, sutra izbor gradonačelnika četiri opštine

19/05/2019 0 Autor: V.D.

KOSOVSKA MITROVICA – 

Dan uoči izbora za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije je mirno, a u severnoj Kosovskoj Mitrovici, jednoj od opština u kojoj će se izbori održati, ništa osim predizbornih plakata ne odaje utisak da je 19. maj važan dan za Srbe na severu.

Gradonačelnici će se birati u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kosovska Mitrovica, 3. februara 2019. – Pogled na Juznu Mitrovicu. Svestenik jerej Nenad Stojanovic sluzi vec dve i po godine u crkvi Svetog Save u juznom delu Kosovske Mitrovice, gde je pre rata 1999. godine zivelo oko 50.000 Srba. FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bg

Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka – Srđan Vulović, Zvečana – Vučina Janković i Severne Mitrovice – Goran Rakić.

Na vanrednim izborima nastupiće i kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Izbore je raspisala prištinska administracija pet meseci nakon što su predsednici tih opština podneli ostavke, što je bila njihova reakcija na odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Odluka je još na snazi, ali je Srpska lista, koja je pozvala Srbe da izađu na izbore, odlučila da na njima učestvuje kako bi, prema ranijim izjavama njihovih predstavnika, nastavili da se bore za opstanak Srba na severu.

Srpska lista ranije je saopštila da će Priština u cilju demotivisanja i zastrašivanja birača u nedelju na izbore za gradonačelnike Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i severne Kosovske Mitrovice poslati 176 policajaca i pozvala građane da ne nasedaju na provokacije.

Kako su naveli, namera Prištine je da se na svakom biračkom mestu instalira dvočlana “straža”, u koju bi, uz lokalne, bili uključeni albanski policajci poslati iz Prištine.

Za praćenje izbora angažovano je 464 posmatrača iz dve političke stranke, dve međunarodne misije, Evropske komisije, dve diplomatske misije, 12 ambasada, jedne međunarodne nevladine organizacije, četiri lokalne nevladine organizacije i 15 medija, saopštio je CIK.

Glasaće se na 87 biračkih mesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača.

Biračka mesta biće otvorena od sedam ujutro do sedam uveče.

izvor: RTV