U Prijedoru poplavljeno 200 kuća

U Prijedoru poplavljeno 200 kuća

13/05/2019 0 Autor: V.D.

PRIJEDOR – 

Stotine stambenih i privrednih objekata poplavljeno je uz rečne tokove na krajnjem severu Bosne i Hercegovine nakon obilnih kišnih padavina koje su to područje pogodile u noći između nedelje i ponedeljka, izvestile su lokalne službe civilne zaštite.

Najviše štete do ponedeljka ujutro registrovano je na području Prijedora, gde su se izlile reke Miloševica i Puharska. Iz opštinskog štaba za vanredna stanja potvrdili su da je poplavljeno oko dve stotine kuća, a voda je presekla i puteve koje povezuju naselja što gravitiraju ovim rekama, preneo je portal Dnevnik.

epa04222340 A woman pushes a bicycle on a flooded street as she leaves from her submerged home in the city of Orasje, in the northern part of Bosnia and Herzegovina, some 250 kilometers from the capital Sarajevo, 24 May 2014. As the waters from the worst flooding the Balkans has seen in more than a century subside and the destruction is assessed, the threat of disease is now one of the biggest concerns for authorities. Left behind are cadavers and plumbing, along with stagnant puddles and lots of mud, all of which could be infested with dangerous parasites and bacteria. EPA/FEHIM DEMIR

Na celom području Prijedora proglašen je prvi stepen zaštite od poplava. Vatrogasci i pripadnici civilne zaštite u punoj su pripravnosti radi evakuacije ugroženog stanovništva i postavljanja dodatnih vreća s peskom.

Otežan je saobraćaj putem koji Prijedor povezuje s Bosanskim Novim, gde su vodene bujice prouzrokovale odrone koje putarske ekipe pokušavaju da saniraju.

U Bosanskom Novom voda je prodrla do desetak stambenih objekata.

Sve službe za zaštitu i spašavanje u BiH stavljene su u stanje pripravnosti još krajem prošle sedmice zbog najava obilnih kiša.

Meteorolozi prognoziraju da će takvo stanje potrajati najmanje do 16. maja, a do tada je u zemlji na snazi tzv. narandžasto upozorenje na opasne vremenske prilike

Na R-476 Čelinac – Dubrava Stara, u mestima Grabovac i Bojići, zbog izlivanja vode saobraćaj se odvija usporeno jednom trakom, prenela je Fena.

Reka Jošavka zbog ogromne količine kiše koja je pala u nedelju u popodnevnim satima i koja još uvek pada izlila se na magistralni put Čelinac – Prnjavor preko Stare Dubrave.

Poplava je i u naselju Urije, a nabujala reka Vragolovaca izlila se u mestu Jutrogošta i presekla lokalni put. Meštani spašavaju stoku iz štala koje su u blizini ove reke.

Kiša je počela da pada u poslepodnevnim satima nakon čega je usledilo i jako nevreme praćeno grmljavinom. Nemački “Blicortung” detektovao je gotovo 4.000 munja u Potkozarju, prenosi Klix.ba.

Prestanak intenzivnih padavina u BiH očekuje se u utorak.

izvor: RTV