Umesto deficita, za prva dva meseca suficit 22,2 milijarde dinara

Umesto deficita, za prva dva meseca suficit 22,2 milijarde dinara

18/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

U prva dva meseca 2019. godine, umesto planiranog budžetskog deficita od 3,5 milijardi dinara, ostvaren je suficit od 22,2 milijarde dinara, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković.

Na trećem sastanku Dijaloga o politici upravljanja javnim finansijem, Stanivuković je rekao da je udeo javnog duga u BDP opao sa 71,2 odsto u 2015. na 50,4 odsto na kraju februara ove godine.

Govoreći o ciljevima fiskalne politike u narednom periodu, naveo je da ostvarenje relativno niskih fiskalnih deficita od 0,5 odsto BDP omogućavaju pad javnog duga ispod 50 odsto BDP.

Srbija je, kaže Stanivuković, 2018. godinu završila sa stopom privrednog rasta od 4,4 odsto što je, dodaje, svrstava u najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

Prema srednjoročnoj makroekonomskoj projekciji, Stanivković navodi da će kumulativna stopa rasta u naredne tri godine biti 11,9 odsto i biće opredeljena rastom domaće tražnje.

Prosečno godišnje, prema njegovim rečima, naša privreda će rasti po stopi od 3,8 odsto, paralelno će biti smanjivan javni dug, nastaviće se intenzivnije sa reformskim procesima i insistiraće se na fiskalnoj disciplini.

izvor: RTV