Usvojen “Tijanin zakon”, vraća se doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela

Usvojen “Tijanin zakon”, vraća se doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela

21/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Poslanici skupštine Srbije usvojili su danas izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije “Tijana Jurić” koji je podržalo oko 160.000 građana.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična dela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina.

Ta dela su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam…

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.

Nekoliko opozicionih poslanika glasalo za “Tijanin zakon”
Za izmene Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku kojima su uvodi doživotni zatvor za najteža krivična dela, pored poslanika vladajuće koalicije, glasalo je i nekoliko poslanika opozicije.Za “Tijanin zakon” glasao je poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović, zatim samostalni poslanik Miladin Ševarlić, poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga i Nada Lazić, kao i prisutni poslanici Srpske radikalne stranke (SRS).Iako je prvo najavio podršku, poslanik Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić je promenio mišljenje i nije glasao za izmene Krivičnog zakonika.Deo opozicije koji bojkotuje skupštinu, okupljen uglavnom u Savezu za Srbiju, nije ni danas bio u sali.

U skladu sa inicijativom Fondacije “Tijana Jurić” predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom – za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.

Predviđene su i strože kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela.

Pooštravaju se kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Izmene i dopune usklađene su s međunarodnim telom koje postavlja globalne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i borbe protiv terorizma.

Uvodi se i novo krivično delo – napad na advokate, što je u skladu sa predlogom Advokatske komore Srbije.

Glasanju je prisustvovao osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić.

Pobeda, ali i gorak ukus zbog politizacije

Igor Jurić koji je pokrenuo inicijativu da se za ubice i silovatelje dece uvede kazna doživotnog zatvora, a koju je skupština u okviru izmena Krivičnog zakonika danas usvojila, rekao je Tanjugu da je želeo da se oko tog predloga svi ujedine.

“Osećam se čudno i pomešana su mi osećanja. Ovo je trebalo, i na neki način i jeste, da bude pobeda građana koji su se udružili oko jedne ideje – da se zaštite deca. Sa druge strane, osećam gorak ukus, zato što sam smatrao da to ne sme da se ispolitizuje, a na kraju nije ispalo tako”, rekao je Jurić.

Jurić smatra da će se u narednim godinama tek pokazati koliko je donošenje ovog zakona bilo važno.

Na pitanje kako tumači to što su pojedini poslanici podržali inicijativu, ali se nisu pojavili na glasanju, Jurić kaže da je smatrao da će bezbednost najmlađih ujediniti društvo, a da se ispostavilo da nije tako.

“Želim da zahvalim svima koji su podržali ovaj zakon u momentu kada je njima odgovaralo. Neka im bude na savesti zato što danas nisu bili u skupštini”, rekao je Jurić.

Za izmene Krivičnog zakonika danas su glasali poslanici vladajuće većine, prisutni poslanici Srpske radikalne stranke, poslanik Đorđe Vukadinović, poslanice LSV Olena Papuga i Nada Lazić, dok je poslanik DS Radoslav Milojičić prvo najavio podršku, ali je ipak odlučio da ne glasa.

Deo opozicije koji bojkotuje parlament nije ni danas bio u skupštini, a među njima je bilo onih koji su potpisali inicijativu Igora Jurića.

Jurić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministrima Neli Kuburović i Nebojši Stefanoviću koji su prepoznali inicijativu građana i podržali njihove zahteve.

Takođe, zahvalio je poslanicima koji su danas glasali “za”, kao i novinarima koji su omogućili da se čuje njihov glas.

“Ovo je jedna velika pobeda građana Srbije. Pokazali smo da udruženi možemo da uradimo mnogo dobrih stvari”, istakao je Jurić.

izvor: RTV