“Za Austriju skup u Blajburgu fašistički”

“Za Austriju skup u Blajburgu fašistički”

22/03/2019 0 Autor: V.D.

ZAGREB – 

Austrijska biskupska konferencija (ABK) nije nadležna za održavanje mise na Blajburgu, jer ona spada u nadležnost nadbiskupije Gurk-Klagenfurt, kazao je predsednik te konferencije nadbiskup Kristofer Šunborn, istakavši da Austrija na skup na Lojbuškom polju gleda kao na fašistički.

Zabrana Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine u Blajburgu bude održan tradicionalni skup na komemoraciji ubijenim ustašama i nezadovoljstva Hrvatske takvom odlukom, bila je jedna od tema četvorodnevnog zasedanja ABK, potvrdio je Šunborn.

epa04751199 People attent an event commemorating the 70-year anniversary of the Liescha massacre in Bleiburg, Austria, 16 May 2015. Bleiburg is a town in Austria where WWII Croatian army soldiers were killed by Croatian partisans. After the capitulation of Nazi Germany, Croatian troops, who were allies of Germany then, surrendered themselves to allied forces of US and Britain who handed them immediately to the partisans. They then killed the soldiers in a field in Bleiburg. EPA/OSKAR HOEHER/EXPA

Potvrdio je i da mu je o tome pisao nadbikup Puljić, te da su na tu temu imali duge telefonske razgovore.

“Mi imamo sugestiju koju bi voleo preneti Hrvatskom saboru i HBK. Blajburg je bolno razdoblje u istoriji Hrvatske s puno hiljada mrtvih, ali istovremeno je istorija kompleksna. Ja sam poreklom iz Češke, mi smo progonjeni i tek nakon 80 godina o tome možemo iskreno razgovarati, mi Česi koji smo proterani i Nemci. Možemo razgovati s HBK uz komisiju istoričara. To nam treba za daljnje korake”, kazao je Šunborn, preneo je portal Index.

Na Blajburg se, istakao je, u Austriji gleda kao na fašistički skup.

“U Austriji se kaže da je reč o fašističkom okupljanju, a u Hrvatskoj je to istorija predaka”, rekao je Šunborn i predložio HBK da zajednički pokušaju da obrade tu, kako je rekao, kompleksnu istoriju.

“To je jako važan proces koji će sprečiti da se ta tema instrumentalizuje od raznih grupa. To ne želimo”, poručio je predsednik ABK.

Šunborn je rekao i da je za odobravanje skupa u Blajburgupravno nadležna samo biskupija Gurk-Klagenfurt.

“Kao što je i uobičajeno biskup koji je trebao da vodi misu je zatražio dozvolu od biskupije Gurk-Klagenfurt, ali mu ona nije data”, rekaoje Šunborn.

Misa na Blajburgu je ove godine bila predviđena za 18. maj, ali je austrijska biskupija napravila detaljnu analizu prošlogodišnje komemoracije čije održavanje je bilo dozvolje pod određenim uslovima.

Traženo je da se ne nose političke oznake, da ne bude transparenata, da se ne nose odore ili odeća koja podseća na odore te da se ne nosi odeća s inkriminišućim natpisima. Zabranjeno je bilo i postavljanje šatora i točenje alkohola.

Uprkos svim tim zabranama, detaljna analiza prošlogodišnjeg skupa je pokazala da većina njih uslova nije bila ispunjena, piše portal 24sata.

Austrijska vlada je prošle godine usvojila izmenu zakona o zabranjenim simbolima totalitarnih režima, među kojima su i dva ustraška simbola.

Za kršenje tog zakona predviđene su novčane i kazne zatvora.

izvor: RTV