“Ako bude napretka oko Kosova bićemo i “najbolja demokratija””

“Ako bude napretka oko Kosova bićemo i “najbolja demokratija””

30/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Bilo kakav napredak da postignemo po pitanju Kosova i Metohije, bićemo demokratija kakve nema u svetu, primetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući izveštaj EK o napretku Srbije, u svetlu činjenice da je rešavanje pitanja KiM zapravo ključna stvar ili prepreka, na putu ka EU.

Istakao je da se tu radi o tome da je EU rešila da vrši pritisak na nas kao malu zemlju, i da se to “uvek dešava kada je u pitanju Kosovo”.

Beograd, 24. maja 2019. – Predsednik Aleksandar Vucic obraca se medijima nakon sastanka sa politickim predstavnicima Srba i najznacajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

“Ali će napredak Srbije da vide građani. Sačuvaćemo mir, a videćemo veće plate i penzije sigurno”, poručio je Vučić.

Na opasku da po prvi put predsednik Republike nije primio izveštaj EK, Vučić kaže da su hteli da mu donesu, ali da je imao druga posla.

Dodao je da je pročitao deo izveštaja i da je dobro što se u njemu konstatuje da nam ekonomija ide odlično, što je po njemu i najvažnija konstatacija.

Vučić je rekao da u tom izveštaju postoje stvari koje su dobre, ali i one koje su političkog karaktera i koje nemaju veze sa kvalitetom života u zemlji.

Dodao je da razume premijerku Anu Brnabić što se iznervirala i da se to i njemu, sasvim ljudski, dešavalo 2014. godine.

“Tada nisam verovao, kada sam ulagao mnogo truda, da je neko u stanju da mi lažima o izvlačenju vode iz Tamnave priča o nekakvoj korupciji, a video sam da je to bilo spolja orkestrirano”.

Kaže da je rekao još juče Brnabićki da nije trebalo da pokaže da joj je teško i da je razočarana.

“Rekao sam joj – da li su objavili da smo ukrali 500 milona tokom svog mandata, jesmo li branili nekom da uđe u parlament? Zatim, da je trebalo da se nasmeje i kaže da su u pravu i da je zajedno sa mnom upala na RTS i uništila nezavisnost RTS-a, kao i da nam je baš žao što to nisu pomenuli u tom izveštaju. Kao i to da je dobro da se N1 hvali da su sve njihovo stavili u izveštaj pošto su tamo upadali topovi i tenkovi…”, naveo je, ironično, Vučić.

Dodaje da mu je premijerka na to rekla da je morala da kaže šta misli i da je razume pošto se toliko mučila oko medijske strategije i imala oko toga 100 sastanaka.

Vučić je primetio da su prošle godine rekli da nam nedostaje medijska strategija i da je najvažnije da to uradimo, a sada su opet napisali da nema napretka, iako je ona napisana.

Predsednik kaže da su osuđene ubice Slavka Ćuruvije i da je to istorijska stvar za našu zemlju, ali da se to ne pominje u izveštaju i konstatuje se da napretka nema.

“Neka, kod vas ima napretka, pošto je sedmoro novinara u međuvremenu ubijeno u zemljama EU, a jedan je ranjen u CG. To što kod njih ubijaju novinare i što je to postalo uobičajeno u zemljama poput Malte, Irske i Bugarske… šta ih briga, ali su govorili o Srbiji”, naveo je Vučić.

izvor: RTV