Amerika “ograđuje Meksiko: Za zid milijardu dolara

Amerika “ograđuje Meksiko: Za zid milijardu dolara

26/03/2019 0 Autor: V.D.

VAŠINGTON – 

Vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šenahan ovlastio je Vojne inženjerske jedinice da počnu s planiranjem i izgradnjom oko 92 kilometara duge ograde visoke 5,5 metara u Jumi, u saveznoj državi Arizona, i u El Pasu, u Teksasu, duž američke granice sa Meksikom, prenosi AP.

Navodi se da je Pentagon objavio da će preusmeriti do milijardu dolara kako bi pružio podršku Ministarstvu za unutrašnju bezbednost i Federalnoj agenciji za carine i zaštitu granica.

epa07190219 View of tear gas that border police use to prevent groups of people from crossing El Chaparral border crossing, in the city of Tijuana, in the state of Baja California, Mexico, 25 November 2018. A group of migrants from the caravan of Central Americans who advanced today towards the San Ysidro (USA) gateway deviated from the planned route to try to cross the border wall by other points, while the US border police threw tear gas. EPA-EFE/David Guzmán

Novac će, osim za “zid” koji je zahtevao predsednik SAD Donald Tramp, biti iskorišćen i za postavljanje rasvete i gradnju puteva na tom području.

Navodi se da je Šenahan poručio da će se Vojne inženjerske jedinice usredsrediti na blokiranje “koridora za krijumčarenje droge”.

AP navodi da je pogranični sektor El Pasa iznenada postao drugi najfrekventniji koridor za ilegalne ulaske u SAD iza doline reke Rio Grande u Teksasu, najviše zbog porodica iz Centralne Amerike koje traže azil. U sektoru Jume takođe je povećan broj ilegalnih prelazaka granice.

izvor: RTV