Antić:U rudarska istraživanja lane uloženo 100 miliona evra

Antić:U rudarska istraživanja lane uloženo 100 miliona evra

13/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je izjavio danas, povodom obeležavanja 73. godišnjice Rudarsko geološkog faklteta u Beogradu, da su u 2018. realizovane investicije u istraživanja u rudarskom sektoru vredna 100 miliona evra, što je četiri puta više nego 2014. godine.

“Broj istražnih polja nam se povećao na 140, a eksploatacionih polja na 220”, rekao je Antić u obraćanju.

Ministar je istakao da je su, poređenja radi, 2014. godine bile planirane investicije u istraživanja u vrednosti od 25 miliona evra, kao i da je to najbolji pokazatelj koliko se stvari dobro odvijaju u tom sektoru.

Kaže da su i investicije u samu eksploataciju, takođe, bile značajne u proteklih nekoliko godina i da su dostigle iznos veći od milijardu evra, a ove godine su planirane na 500 miliona evra.

Antić je pozdravio studente, profesore i brojne goste čestitajući ima Dan Rudarsko geološkog fakulteta i naglasio da je taj fakultet značajna i prestižna ustanova koja je odškolovala veliki broj sjanih generacija.

“Oni su ostavili pečat na rudarstvo u Srbiji. Fakultet bez ikakve dileme predstavlja oslonac svih rudarskih kompanija i mislim da prisustvo gotovo svih važnih i značajnih rudarskih kompanija i asocijacija na današnjem jubileju predstavlja dokaz da ste prepoznati kao partner za budućnost. A budućnost rudarstva u Srbiji je izuzetno značajna”.

Antić je poručio da Vlada Srbije zajedno sa svim ostalim učesnicima u rudarskom biznisu ceni ulogu tog fakulteta koji daje stručnu i kadrovsku osnovu za razvoj rudarstva i polaže ogormna očekivanje u rudarski sektor.

“Stvaramo ambijent koji će bez sumnje rudarstvo učiniti dugoročno atraktivnim i u rudarstvu ćemo beležiti značajne uspehe i rezultate”, napomenuo je Antić.

Kako je rekao, niko od tih kompanija koje su uložile u istraživanja ne bi ulagao novac da nema dobrih rezultata i da nemaju jasnu perspektvu što se tiče otvaranja rudnika.

On je podsetio da su na najvećem svetskom sajmu rudarstva u Torontu, na kome je predvodio državnu delegaciju, otvareni snažni kontakti sa rudarskom javnošću.

Prema listi prestižnog kanadarskog instituta Srbija se nalazi na četvrtom mestu po atraktivnosti investicija u oblasti rudarstva u Evropi, dodao je ministar.

“To treba da iskoristimo..Priroda nam je dala veliki potencijal, mi kao država ćemo obezbediti sve potrebne svetske uslove da bi investiranje u Srbiju bilo atraktivno, a vi ćete obezbediti najstručniji kadar i imaćemo dobre rezultate”, rekao je Antić obraćajući se profesorima i studentima na fakultetu.

On je zahavalio studentima Rudarsko-geološkog fakulteta što su ovu granu prepoznali kao važnu, i pozvao sve one koji razmišljaju o izboru studija da izaberu baš taj fakultet.

Izvor: RTV