Automobil za projekat inkluzije Roma u Opštini Stara Pazova

Automobil za projekat inkluzije Roma u Opštini Stara Pazova

11/03/2019 0 Autor: radio022


U sklopu Programa „Podrška Evropske Unije inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, među 30 lokalnih samouprava koje su danas ispred Palate Srbija dobile automobil “Fiat Tipo”, kao i laptop računar, našla se i Opština Stara Pazova.

Osnovni cilj programa je uključenje romskih porodica u društvo, a to je moguće ostvariti ukoliko se Romima pokaže iskrena želja društva da im se pomogne u pogledu stanovanja, zdravstvene zaštite i školovanja dece, rekao je Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević. Đorđević je napomenuo da inkluzija Roma ne može da bude jednosmeran proces, već da je potrebna i saradnja druge strane.

Na svečanosti dodeljivanja ključeva prisustvovao je i ambasador Evropske Unije Sem Fabrici koji je ocenio da su Romi socijalno najugroženija populacija i da im je zato potrebno posvetiti posebnu pažnju. Kao važne oblasti za podršku Romima, Fabrici je nabrojao obrazovanje, stanovanje i zdravstvenu zaštitu.

Mobilni timovi za inkluziju Roma su radna tela gradova i opština, formirana u cilju jačanja saradnje između lokalnih institucija i romske zajednice. Članovi mobilnih timova organizuju zajedničke terenske posete romskim naseljima i pružaju zajedničku i koordinisanu podršku i pomoć pojedincima i porodicama.

Izvor: RTV Stara Pazova