Beograd domaćin amaterskog šampionata Evrope u snukeru

Beograd domaćin amaterskog šampionata Evrope u snukeru

02/06/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Centar evropskog snukera ovih dana je Hala „Impuls” u Beogradu, koja je domaćin amaterskog šampionata Starog kontinenta, gde će se, uz seniore, takmičiti i seniorke, kao i veterani, timski i pojedinačno. U do sad odigranim delovima cele manifestacije, najbolji su bili Francuz i Islanđanin.

Kada se čuje reč amaterizam, refleksno se pomisli na nešto ne preterano kvalitetno, međutim, snuker je sport u kojem samo 120-orica najboljih na svetu mogu da se zovu profesionalcima, dok su ostalih 12 miliona praktikanata, koliko ih ima na svetu, automatski, amateri. Prema tome, ime takmičenja u ovom sportu nikako ne znači da na njemu neće nastupiti dobri igrači, pa je to slučaj i sa ovim u Beogradu, koje će ugostiti neka zaista proslavljena imena.

epa04876099 Marwan Alfalasi of United Arab Emirates plays a shot during the World Snooker Team Championship (6 balls) in Karachi, Pakistan 07 August 2015. Several international teams participating in the World Snooker Team Championship (6 balls) that will be concluded on August 15. EPA/SHAHZAIB AKBER

“Kako se takmičenje približava završnoj fazi, kvalitet drastično raste, pošto tu ima dosta nekadašnjih igrača sa pro-tura, kao, na primer, Daren Morgan ili Toni Drago. Tako da, kada ispadnu oni slabiji igrači, nivo se prilično podigne”, kaže Vladimir Kolaković, predsednik Snuker saveza Srbije.

Do sada je odigrana verzija snukera sa šest crvenih kugli, gde je sve iznenadio dvadesettrogodišnji Francuz Aleksis Kalevort, koji je, u neizvesnom finalu, bio bolji od Poljaka Pavela Rogoze 5:4, i takozvani Open, gde je trijumfovao iskusni Islanđanin, nekadašnji profesionalac Kristian Helgason, u odlučujućem meču prilično ubedljivo savladavši Španca Franciska Sančez-Ruiza 4:1.

“Znao sam da je ovo dobra prilika za mene da postanem prvi Francuz koji će osvojiti jednu evropsku titulu. U tome sam uspeo, što je bilo neočekivano i meni skoro neverovatno”, kaže Aleksis Kalevort iz Francuske.

“Turnir je bio jako zabavan. Igralo se u kratkom formatu, tako da je praktično svako svakog mogao da pobedi, ali ja sam dobro odigrao u finalu – onda kada je najbitnije”, kaže Kristian Helgason sa Islanda.

Od naših predstavnika, najdalje je stigao Saša Stojanović, koji je u osmini finala poražen od, kasnije finaliste, Sančez-Ruiza, a boljem rezultatu Srbija se nada u timskom takmičenju, koje traje od ponedeljka, 3. do nedelje, 9. juna.

izvor: RTV