“Bezbedan internet za celu porodicu”

“Bezbedan internet za celu porodicu”

22/05/2019 0 Autor: V.D.

NOVI SAD – 

Dve trećine roditelja dolazi u sukob sa decom kada pokuša da im ograniči vreme provedeno na internetu, pokazuju istraživanja, a mnogi roditelji nisu ni upućeni u sadržaje koje njihova deca koriste. 

Upravo zbog toga je pokrenut projekat “Bezbedan internet za celu porodicu”, koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete. Do sad se realizovao u vrtićima “Vendi”, “Guliver” i “Palčica”, kao i u osnovnoj školi “Vasa Stajić”.

epa06305942 Refugee children sit on a computer as minister of education in North Rhine-Westphalia, Yvonne Gebauer (not pictured) visits the ‘FerienIntensivTraining – FIT in German’ holiday language course for refugee children at Katharina-Henoth-Gesamtschule in Cologne, Germany, 03 November 2017. The additional language course for refugee children was held during the autumn holidays in North Rhine-Westphalia and is a pilot project which will be implemented in all German states in 2018. EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Da li se danas svakodnevica može zamisliti bez interneta? Neki bi rekli da je to “nezamislivo”. Čak se i većina dece sa sadržajem na telefonu susreće već sa četiri godine, a sa kompjuterom sa pet, podaci su Unicefa. Projekat “Bezbedan internet za celu porodicu” pokrenut je pre dve godine. Vaspitačice koje su obučene drže radionice, koje se odvijaju u tri novosadska vrtića za decu uzrasta od 4 do 8 godina.

“Došli smo do zaključka da su deca imala kontakt sa digitalnim uređajima sa najmanje tri, pametnim telefonima, tabletima, računarima. Iz radionica sam shvatila da deca imaju znanja o opasnostima koja vrebaju na internetu, da su o tome razgovarali sa svojim roditeljima”, rekla je vaspitačica Dragica Morača.

U program su uključeni i roditelji. Poslednja istraživanja koje ja sproveo UNICEF govore da deca počinju da koriste internet od svoje šeste godine.Skoro 90 odsto njih koristi internet u proseku 80 minuta svakog dana,a svako treće dete izloženo je nekoj vrsti sadržaja koji je za njih uznemirujući.

izvor: RTV