Blagojević: Srbija je danas spremnija i bezbednija

Blagojević: Srbija je danas spremnija i bezbednija

15/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Srbija je danas spremnija i bezbednija da se suoči sa elementarnim nepogodama, izjavio je danas direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević na godišnjicu poplava u Srbiji 2014. godine.

“Nebezbedna i nespremna, ali bezbednija i spremnija svakako nego 2014. godine”, rekao je Blagojević za TV Prva.

epa04222340 A woman pushes a bicycle on a flooded street as she leaves from her submerged home in the city of Orasje, in the northern part of Bosnia and Herzegovina, some 250 kilometers from the capital Sarajevo, 24 May 2014. As the waters from the worst flooding the Balkans has seen in more than a century subside and the destruction is assessed, the threat of disease is now one of the biggest concerns for authorities. Left behind are cadavers and plumbing, along with stagnant puddles and lots of mud, all of which could be infested with dangerous parasites and bacteria. EPA/FEHIM DEMIR

On je naglasio da je u proteklih pet godina urađen veliki posao na planu prevencije, da su obnovljeni brojni postojeći objekti na vodotokovima, ali i da su izgrađeni novi.

“Opredeljeno je oko 100 miliona evra, i od toga je polovina uložena u izgradnju potpuno novih objekata, a polovina u obnovu i jačanje postojeće infrastrukture”, naglasio je Blagojević.

Podsetio je da su urađene nove obaloutvrde, ojačani su i povišeni nasipi, izgrađeni novi nasipi, pojačane i izgrađene nove brane, novi mobilni sistemi za zaštitu od plavljenja.

“Kada govorimo o preventivnoj infrastrukturi, ona bi danas bila jedan od važnih faktora manjeg rizika čak i kada bi se ponovile poplave. Šteta bi bila svakako, jer su to bile katastrofalne poplave, ali bi šteta bila manja”, pojasnio je Blagojević.

Prema njegovim rečima, sistem sada potpuno drugačije funkcioniše, drugačija je i bolja komunikacija i koordinacija svih aktera koji su uključeni u reagovanje.

Poplave su, podsetio je, 2014. godine zatekle Srbiju jer nije imala sistem koji je spreman da odgovori na ogromne potrebe ljudi koje su nastale usred poplava.

Upitan šta donosi novi Zakon o upravljanju rizikom od elemantarnih nepogoda, on je rekao da su definisane sve aktivnosti koje nadležni organi moraju da sprovedu u cilju prevencije i jačanja kapaciteta za prevenciju.

“Postoji obaveza izrade procene rizika i izrade plana smanjenja rizika za svaku lokalnu samoupravu. Na sistemski način se uređuje cela oblast i kada je reč upravljanju rizikom i upravljanju vanrednim situacijama”, zaključio je Blagojević.

izvor: RTV