Bogat umetnički legat Šandora Benjaka

Bogat umetnički legat Šandora Benjaka

26/03/2019 0 Autor: V.D.

SOMBOR – 

Nedavno preminuli Šandor Benjak, popularni Somborac, jedan je od zaštitnih simbola grada, kulture i starih zanata. Svoje odabrane radove – umetničku bravariju zaveštao je Mađarskoj građanskoj kasini koja je ovim gestom dobila prvu izuzetno vrednu umetničku zbirku.

Više od trideset različitih radova iz umetničke kovačke radionice majstora Benjak Šandora iz Sombora – od umetničkih slika od kovanog gvožđa, bakra, skulptura, svećnjaka  sve do statua – viteških oklopa u prirodnoj veličini i srednjevekovnog oružja, čine jedinstvenu legat zbirku koja je kao poslednja želja umetnika poklon Mađarskoj građanskoj kasini.

“Sve ramove je on sam kovao umetničkim kovom, ramovi su od gvožđa, a pored toga imamo duboreze u bakru koji su unutar tih ramova. Ovi radovi će jedno vreme biti izložbena postavka, a kasnije ćemo im naći neko stalno mesto u našem društvu. Vrlo smo zahvalni, vrlo nam je drago i čuvaćemo ove radove za naše potomstvo”, ispričao je Karolj Rezička, predsednik sekcije za očuvanje spomenika i tradicije društva Mađarske građanske kasine u Somboru.

Nedavno preminuli majstor Šanji je umetničkoj bravariji posvetio sedamdeset pet godina života. Njegov dom je danas muzejska zbirka brojnih radova. A sve je počelo u mladosti, priseća se Šanjijeva supruga, kada je u svet umetnosti zakoračio crtežom.

“Crtati je počeo još kao mladić, kao momak. Oboje smo iz Miletića, puno je devojaka dolazilo kod nas da ih nacrta”, priča Agneš Benjak.

U bravarskom zanatu je bio virtuoz i od proizvodnje najrazličitijih i vrednih predmeta od gvožđa i metala, stvorio je jedinstven oblik umetnosti. Radili su često zajedno, priseća se Agneš, al umetnička dela su tražila posvećenost i ogromno angažovanje.

“Odlično. Slagali smo se, nismo se, hvala Bogu svađali. On je radio svoje, a ja u kući, kad već nismo zajedno radili”.

U domu Banjakovih sve podseća na šezdeset pet godina zajedničkog života i umetničkog stvaranja.

Posebno drago sećanje na majstor Šanjija sačuvaće njegova poklonjena zbirka radova Mađarskoj građanskoj kasini čiji je bio doživotni član.

izvor: RTV