Brnabić Fabriciju: To nije EU u koju verujem, neka garantuju primenu Briselskog sporazuma i ZSO

Brnabić Fabriciju: To nije EU u koju verujem, neka garantuju primenu Briselskog sporazuma i ZSO

29/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ukupno gledano pozitivan, ali da ima nekoliko stvari koje su nejasne, a posebno je kritikovala što EU primenjuje dvostruke aršine po pitanju Kosova.

...

Brnabić je, na konferenciji za štampu pošto joj je šef Delegacije EU Sem Fabrici predao izveštaj o napretku, koji je u Brisleu danas predstavio evrospki komesar Johanes Han, rekla da ima nekoliko stvari u tom dokumentu koje su nejasne, nemaju logiku i “ulaze u domen zabave”.

Rekla je da nije uspela da uđe detaljno u preporuke, i dodala da su nam ocene važne, ali da su prepopruke još bitnije.

“Nastavićemo da implementiramo preporuke Evropske komisije, i nastavićemo da obraćamo pažnju na suštinu, ne formu”, poručila je Brnabić.

Beograd, 29. maja 2019 – Sef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, premijerka Srbije Ana Brnabicc i ministarka za evropske integracjie Jadranka Joksimovic. Sef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici urucio je danas premijerki Srbije Ani Brnabic Godisnji izvestaj Evropske komisije o Republici Srbiji. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Ona je rekla da je zabrinuta zbog situacije na Kosovu i Metohiji, i stalnim i sve češćim incidentima.

“Zabrinuta sam nedostatkom konkretne reakcije EU na sve što se dešava. Pre svega danas je 2.226 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma i obaveze formiranja Zajednice srpskih opština. Brisel je garant Sporazuma, i EU je garantovala njegovu primenu”, objasnila je Brnabić.

Prenela je da u izveštaju o napretku stoji da Priština “tek treba da se angažuje oko uspostavljanja ZSO” i podvukla da to pokazuje dvostruke standarde.

“Nije tačno da EU nije bila uključena u jučerašnje događaje”
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da nije tačno da EU nije reagovala povodom jučerašnje akcije Rosu na severu KiM i naveo da je sve što se dogodilo još jedan dokaz da je dijalog jedini način za rešavanje problema.Na pitanje novinara u Vladi Srbije zašto EU nije reagovala na jučerašnje aktivnosti Prištine, Fabrici je rekao:”Mislim da smo reagovali odmah, u kontaktu smo sa srpskim vlastima i sa vlastima u Prištini, kao i sa Euleksom i Kforom, tako da nije tačno da EU nije bila uključena. Više puta smo komentarisali kako treba takve aktivnosti da se vode i da se ne sme podrivati vladavina prava, već da treba da se povećaju kapaciteti zarad vladavine prava”.Fabrici je rekao da se nedostatkom dijaloga rizikuje da nastanu incidenti.”I naša poruka je da je nastavak dijaloga od suštinske važnosti. I važno je da takse moraju da se ukinu”, kazao je Fabrici i dodao da je EU spremna za obnavljanje dijaloga čim se ispune uslovi.

“Zabrinuta sam i zbog nedostatka reakcije na incidente kakvi su bili juče i svakako na to da Priština od 6. novembra ne samo da krši CEFTA sporazum, već jasno krši i SSP. Brisel ima mehanizme da pokrene postupak zbog kršenja SSP. Ali osim verbalnih osuda nisu pokrenuli te mehanizme”, podvukla je ona.

Brnabić je kazala da to nije EU u koju ona veruje.

“Ako je EU za vladavinu prava i ako toliko instsira na tome, neka institiraju na vladavini prava kada su oni u pitanju, neka garantuju primenu Briselskog sporazuma i ZSO, neka poštuju sporazum o SSP. U tom sporazumu ima mehanizama šta se dešava kada neko krši”, podvukla je i istakla da Srbija nastavlja svoj evropski put.

Fabrici: Srbija mora da bude odlučnija i još značajnije da pojača svoje napore u nekim glavnim područjima kao što su jačanje demokratskih institucija i vladavina prava

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je izveštaj Evropske komisije o Srbiji konstatovao da ima napretka u nekim oblastima, ali da ona mora da bude odlučnija i još značajnije da pojača svoje napore u nekim glavnim područjima kao što su jačanje demokratskih institucija i vladavina prava.

Fabrici je na konferenciji za medije posle sastanka s premijerkom Anom Brnabić, kojoj je uručio Godišnji izveštaj Evropske komisije o Republici Srbiji, rekao da su oblasti u kojima treba pojačati reforme pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala i ostvarivanje osnovnih prava.

On je ukazao i na važnost jačanja demokratskih institucija kao što je parlament, “kako bi se obezbedio međupartijski dijalog i obezbedila nadzorna funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti”.

Fabrici je rekao po pitanju ustavnih promena treba nastaviti saradnju s Venecijanskom komisijom i dodao da to treba završiti u parlamentu.

“Treba dalje raditi na tome radi uspostavljanja nezavisnog i samostalnog pravosudnog sistema”, rekao je Fabrici.

Dodao je da je u izveštaju Evropske komisije konstatovano da već drugu godinu nema napretka u slobodi izražavanja.

Fabrici je istakao da je primetno da postoji napredak u razvoju ekonomije, kao i da postoji regionalna saradnja koja treba da bude motor za ceo region.

izvor: RTV