Brnabić: Još nije vreme za odgovor na prištinsku platformu, mislim da je fer da čujemo Brisel

Brnabić: Još nije vreme za odgovor na prištinsku platformu, mislim da je fer da čujemo Brisel

12/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas da još nije vreme za konačan odgovor Beograda na platformu Prištine o dijalogu, budući da se o tome nisu oglasili važni međunarodni faktori, posebno Brisel.

“Brisel još nije rekao ništa o trenutnoj situaciji i daljem zaoštravanju od strane Prištine. Nije korektno da se Brisel ne oglašava povodom platforme, jer je to dokument koji kaže da nikakvi dalji dijalog nije moguć. Budući da je Brisel taj pod čijim okvirom treba da funkcioniše dijalog i garant Briselskog sporazuma, očekujem reakciju Brisela”, rekla je Brnabić novinarima.

Zato, kaže, misli da nije trenutak da Beograd iznese konačan stav.

Upitana koje su opcije u igri kad je reč o odgovoru Beograda na platformu, Brnabić je ponovila da je njeno mišljenje da prvo treba da čujemo mišljenje i stav važnih međunarodnih aktera, a pre svega Brisela.

Kaže da platforma ne samo da stavlja tačku na bilo koju vrstu dijaloga i mogućnost postizanja kompromisa, već da stavlja i Briselski sporazum ad akta.

“EU je garant i potpisnica Briselskog sporazuma, mislim da je fer da čujemo od njih šta će da kažu na to što je Priština zvanično rekla da nije za kompromis, da nema mogućnosti za dijalog i da odustaje od Briselskog sporazuma i da ništa neće implementirati”, rekla je Brnabić.

Upitana da li zna o čemu je predsednik Aleksandar Vučić juče razgovarao sa savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, Brnabić je rekla da zna, ali da će prepustiti predsedniku da o tome govori.

Izvor:RTV